Pariz ne miruje: Novi dan demonstracija, vlada razmatra penzione reforme

0
Beta - AP Photo/Daniel Cole

Osporavana reforma penzija francuskog predsednika Emanuela Makrona danas će biti predstavljena u vladi, a istovremeno za danas su protivnici te reforme najavili štrajkove i demonstracije.

Kada tekst bude usvojen u vladi, biće prosleđen parlamentu koji odlučuje.

Šef sindikata CGT Filip Martinez obećao je danas da će se protesti nastaviti do povlačenja reforme.

Pedesetprvog dana protestnog pokreta početog 5. decembra krovna sindikalna organizacija se nada maksimalnoj mobilizaciji, i najavljuje da će pojačati svoje akcije.

Danas će pored Pariza biti organizovani i brojni protesti širom Francuske. U Parizu protestna šetnja će proći kroz centar glavnog grada oko podneva i predviđeno je da se protest završi oko 19 časova.

Šef policije Didije Lalman je zbog mobžgućeg nasilja i rušenja rekao da će angažovati znatne policiske snage a istovremeno je pozvao na odgovornost svakog da bi se izbegli takvi incidenti.

Tenzije su porasle ove nedelje zbog prekida struje za koje je odgovornost preuzeo sindikat CGT Energija, čiji aktivisti su na kratko bili privedeni.

Posle skoro potpune normalizacije saobraćaja, poslednjih dana on će ponovo biti poremećen danas, francuska železnica SNCF i javni saobraćaj u Parizu, posebno metro, najavili su prekide rada.

(Beta)