Paradoks drugog talasa u nastajanju: Vlasti ukidaju mere i krive građane

0
Beta - AP Photo/Vahid Salemi

Iranu preti drugi talas epidemije koronavirusa, nakon što je u poslednjih 24 časova zabeleženo 3.574 novozaraženih, a već treći dan je prijavljeno više od 3.000 zaraženih, prenosi Jutarnji list.

Pre samo mesec dana izgledalo je da su se zdravstvene vlasti u Iranu uspešno izborile sa koronavirusom, iako je – zajedno sa Italijom i Južnom Korejom – Iran bio jedno od prvih žarišta COVID-19 van Kine.

Međutim, uprkos stalnom porastu broja novozaraženih u poslednjih nekoliko dana, iranske vlasti nastavljaju sa ukidanjem mera ograničenja u supermarketima, džamijama, školama, kancelarijama i na putovanjima. U međuvremenu je otvorena i granica sa Turskom, doduše samo za teretni saobraćaj.

Takođe, kako je broj zaraženih počeo da raste iz dana u dan, čelni ljudi vlade su bili kritični prema građanima, upozoravajući ih da ne ignorišu pravila ponašanja i preostale mere ograničenja kretanja, posebno na radnim mestima.

“Ako ne budete poštovali smernice, vlada će biti prisiljena da ponovno uvede karantin, a to će nam svima opet poremetiti svakodnevicu i naneti ozbiljnu štetu celokupnom ekonomskom sistemu naše zemlje”, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani.

Takođe, u Hormorzganu, jednoj od najpogođenijih provincija u novom talasu epidemije kornavirusa, čak 25% novozaraženih čine domaćice koje su inficirane tokom šopinga, a zdravstvene vlasti građanima preporučuju nošenje zaštitnih maski u javnosti, piše Jutarnji list.

Najveća uteha za ministarstvo zdravlja je podatak da broj preminulih na dnevnom nivou ne raste u istoj meri kao i broj novozaraženih. U prilog takvoj statistici govori i činjenica da je veći broj novozaraženih rezultat masovnijeg testiranja. Međutim, pre samo deset dana, broj novozaraženih koronavirusom je bio ispod 2.000, a rapidni rast tokom prethodnih pet dana se ne može olako prepisati isključivo masovnom testiranju.

Broj smrtnih slučajeva u poslednjih 24 časova je 59, čime se ukupan broj žrtava koronavirusa popeo na 8.071. Rekord po broju umrlih zabilježen je 4. aprila kada je za jedan dan preminulo 158 osoba.

Takođe, Iran je dnevni rekord po broju zaraženih zabeležio 30. marta kada su prijavili 3.186 slučajeva koronavirusa za jedan dan.

Iranske vlasti će u narednom perioud odlučiti da li će ponovo uvesti mere karantina ili uopšte neće preduzimati strožije mere, u nadi da će drugi talas potpuno nestati.

U Iranu je prvi slučaj koronavirusa zabeležen 19. februara u Kvomu.