“Par-nepar sistem”: Kako se Nju Delhi bori protiv zagađenja vazduha

0
Foto: Tanjug-AP

Vlasti u Nju Delhiju ograničavaju vožnju privatnih vozila naizmeničnim danima radi kontrole zagađenja u prestonici Indije, koja je i dalje pod toksičnim smogom.

Mera ograničava privatna vozila sa neparnim registarskim tablicama da voze neparnim datumima, dok je na parne datume dozvoljena upotreba automobila sa tablicama sa parnim brojevima.

Vlasti kažu da će gotovo 1,2 miliona registrovanih vozila u Delhiju biti van saobraćaja svakog dana tokom dvonedeljnih ograničenja, prenosi AP.

Nju Delhi je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, a vlasti su već proglasile vanredno stanje javnog zdravlja i naložile zatvaranje škola.

Nebo iznad Nju Delhija danima je sivo i mračno, čak i prepodne. Stanovnici glavnog grada Indije na ulice izlaze sa maskama na lice, ako uopšte i izađu, a lokalne vlasti već su najavile da će podeliti oko pet miliona maski za decu, prenosi Blic.

“Grad je pretvoren u gasnu komoru”, reči su kojima je situaciju opisao najviši zvaničnik u Nju Delhiju, Arvind Kejrival.

Građani Nju Delhija već danima objavljuju fotografije na kojima se vidi da je smog tako težak i gust da se zgrade praktično ne vide, posebno ne viši spratovi.