Iako je pijaca neočekivano mesto za pronalazak dobrih restorana, Zemunska je domaćin nekoliko sjajnih. Sada je već poznato da na ovoj pijaci postoje dva koncept restorana, jedan je fine dining, drugi se bavi „konkretnijim“ stvarima, kako kaže Paqito. Oni peku i služe pečenje.

Jedan od najpoznatijih food influencera sa ovih prostora Paqito, obišao je na svom putu ova mesta, koje, kaže drže veliki entuzijasti.

„Ovo su delicije koje se ne mogu sresti na standardnim mestima, posebno u ovakvom okruženju“, dodaje i obilazi prvo mesto: pečenjaru Pretop.

„Svinja, penušavac i sourdough hleb su sveto trojstvo Pretopa. To je već davno ispričana priča, legenda. Pre nego što smo počeli ustanovili smo da će to biti prase i hleb, i bila je ideja da tu bude neko vino, hteli smo da kačimo inoks tankere, pa smo shvatili da nije prilagodljivo prostoru. A onda smo shvatili da je prase i šampanjac, što da ne, idealna kombinacija. Dok jedeš, samo ga piješ, kao vodu“, objašnjava Nikola iz Pretopa Paqitu.

Hleb je, kaže, neophodan jer tu je pretop, koji mora nečim da se macka.

Oni već godinama unazad u pekari prave ovaj hleb. A ono što je novo u vezi sa ovom ekipom poslednjih dana, jeste da su otvorili novu pekaru, i to na Dorćolu, u Venizelosovoj 60.

Da se vratimo na Pretop. Ovde pečenje nije klasično.

„Celokupni proces priprema traje više od 30 sati. Tražimo balans najsuvljeg i najmasnijeg dela da to bude podjednako, da nije suvo, da bude sočno“, dodaje Nikola.

Servira se na ovalu, pretop, hleb, salata i vino su sa strane. Salata je sezonska.

Tokom sečenja, vade se kosti. Dok Đole priprema pečenje, nestrpljivi Paqito već umače hleb u pretop. „Al’ je dobar hleb, al’ je dobra mast“, komentariše.

Parčići su umerene veličine, mogu da stanu u jedan zalogaj, ako volite. Dok se pečenje seče, u izlogu se presijavaju teglice napunjene pretopom. Paqito je mislio da je ovo džem.

„Zato što je fora“, odgovor je koji je dobio kada je pitao zašto prasetina i šampanjac. Sedaju za sto.

Osnivači Pretopa kažu mu da su pečenjaru otvorili na pijaci, jer gde bi drugo bilo pečenje ako ne ovde. Drugo, dodaju, najbolje gastronomske priče se svuda po svetu dešavaju na pijacama, pa ljude pokušavaju da naviknu na to.

Paqito u PretopuVelike priče / YouTube printscreen

Paqito prelazi na stvar. Jede rukama. Prvo proba pretop, a onda i pečenje. „Šuri prasetina“, kaže. Nikola mu pokazuje koje parče da uzme, kao baba na slavi: „Ovo parče ti je dobra priča“.

U Pretopu vikendima imaju posebna druženja, takozvane „Svinjarije“ i matinee. Bili su domaćini rođendana, devojačkih večeri, svadbi. A Pretop možda bude i mesto za vaš ručak na današnji Dan zaljubljenih?

USKORO SAMO NA VELIKIM PRIČAMA

NAJVEĆI GASTRO PODKAST U REGIONU: PAQITOV PUT DRUGA SEZONA

Pavle Branković dolazi u vaš grad

Do tada, tu su epizode iz prošle sezone.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.