Papua Nova Gvineja zabranila dolazak kineskih rudara koji su vakcinisani protiv koronavirusa: “Niko nas nije obavestio o mogućim rizicima…”

0
Foto Profimedia

Papua Nova Gvineja zabranila je sletanje avionu koji je prevozio kineske rudare u njihove rudnike u toj državi zbog zabrinutosti zdravstvenih vlasti da su rudari pre polaska bili podvrgnuti “neodobrenom kliničkom ispitivanju potencijalne vakcine protiv koronavirusa”, prenosi Gardijan.

Let iz Kine je trebalo da preveze rudare do rudnika Rama Nikl u proviniji Madang, ali je on, naređenjem komesara policije Papua Nove Gvineje Davida Meninga, otkazan.

Vlasnik rudnika, kojim upravlja kineska državna kompanija Metalurška korporacija Kine, navodno je obavestio zdravstvene vlasti Papua Nove Gvineje da je 48 radnika koji bi uskoro trebalo da dođu u rudnik primilo vakcinu protiv COVID-19.

Kako je pisalo o saopštenju, zbog toga bi radnici mogli biti pozitivni na testiranju po ulasku u zemlju, jer su vakcinacijom razvili antitela na Sars-CoV-2.

Međutim, Mening je rekao da Vlada Papua Nove Gvineje nije dobila nikakve informacije i zvanično saopštenje kineske ambasade o spornom letu.

“U svetlu nedostataka podataka – šta znače ta testiranja, koji su mogući rizici i pretnje po naš narod ako oni dođu u zemlju – let će do daljeg biti otkazan”, rekao je Mening.

“Dakle, dok nam kineska ambasada ne pruži sve potrebne informacije, neće biti leta. Vodim se interesima našeg zdravstvenog sistema i razgovaram sa medicinskim stručnjacima o preuzimanju potrebnih koraka u vezi sa rudarima koji bi mogli ući u zemlju”, dodao je Mening.

U međuvremenu, Papua Nova Gvineja je proglasila novu meru u okviru acionalnog Zakona o pandemiji, kojom se zabranjuju ispitivanja vakcine unutar zemlje i neodobrena vakcinacija.

Svaka odoba koja dođe u zemlju i tvrdi da je vakcinisana u inostranstvu, neće biti izuzeta od strogog karantina i testiranja.

Iako Kina jopš vek nije zvanično proizvela vakcinu protiv COVID-19, kineske farmaceutske kompanije trenutno imaju osam kandidata koji se testiraju na ljudima, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kineske vlasti su odobrile testiranje potencijalne vakcine na zaposlenima u državnim kompanijama koji putuju u inostranstvo i vojnicima.

S druge strane, Papua Nova Gvineja je suočena sa novim talasom širenja infekcije.

Iako su zatvaranjem granica i merama prevencije, prema zvaničnim podacima, zabeležili mali broj slučajeva – 361 zaraženih i 3 preminulih, krhki zdravstveni sistem bi brzo bio savladan, ukoliko dođe do žarišta.

Uprkos nedavnom porastu broja novozaraženih, vlada je, pritisnuta finansijskom krizom, odlučila da ublaži pojedine mere ograničenja, kako bi se rešili akutni ekonomski problemi zemlje.