Papa pozvao da se ne vraćaju migranti u Libiju: “Kao u koncentracione logore…”

0

(Beta-AP) – Papa Franja je pozvao danas da se prekine praksa vraćanja migranata spašenih na moru, u Libiju i druge nesigurne zemlje gde trpe nasilje.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe konkretna trajna rešenja za upravljanje “migracijskim tokovima” u Sredozemnom moru.

U obraćanju na Trgu Svetog Petra papa Franja je izrazio bliskost i solidarnost sa hiljadama migranata, izbeglica i drugih kojima je potrebna zaštita u Libiji.

“Toliko je ovih muškaraca, žena i dece izloženo nehumanom nasilju. Još jednom tražim od međunarodne zajednice da održi obećanja u potrazi za zajedničkim rešenjima koja su konkretna i trajna za upravljanje migracijskim tokovima u Libiji i celom Mediteranu”, rekao je papa Franja.

Za prihvatne centre u Libiji, rekao je da su “pravi koncentracioni logori”.

Rekao je da se mora prestati s praksom vraćanja migranata u nesigurne zemlje i dati prioritet spasavanju ljudskih života na moru.

Zvaničnici Agencije za izbeglice Ujedinjenih nacija i aktivisti organizacije za ljudska prava već dugo osuđuju uslove u pritvorskim centrima za migrante u Libiji, gde se dešavaju razne zloupotrebe poput prebijanja, silovanja, mučenja i nedostatka hrane.