Papa nikad bliži virusu, a spada u rizične grupe: Zaražena osoba koja živi u istom hotelu gde i on…

0
Foto Profimedia

(Beta-AFP) – Jedna osoba koja živi u istom hotelu u Vatikanu u kojem i papa Franja testirana je pozitivno na koronavirus, saopšitio je danas Vatikan navodeći da se ta osoba privremeno preselila i nalazi se u izolaciji kao i svi ljudi koji su sa njom bili u direktnom kontaktu. 

Prošle nedelje Vatikan je potvrdio klaster od 11 slučajeva zaraze među pripadnicima švajcarske garde, koja služi kao ceremonijalna garda za vreme papinih misa, čuva kapije Vatikana i štiti papu.

Hotel gde živi papa služi kao rezidencija za sveštenike sa sedištem u Vatikanu kao i druge sveštenike i svetovne ljude u poseti. Papa Franja je izabrao da tu stalno živi posle izbora 2013. godine, odbijajući apostolsku palatu jer je rekao da mu je potrebno da bude među obničnim ljudima.

Hotel ima zajedničku trpezariju i kapelu gde papa Franja drži misu svako jutro.

Vatikan je pojačao mere protiv koronavirusa sada kada ponovo raste broj slučajeva u Italiji. Zaštitne maske neophodne su unutra i spolja, ali papa Franja ih uglavnom ne nosi čak i kada drži audijencije sa javnošću.

Osamdesettrogodišnji papa kome je u mladosti zbog bolesti uklonjeno jedno plućno krilo, bio bi visoko rizičan za komplikacije od kovida-19.