Papa Franja upozorio je na „nepravedna rešenja“ izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će ona biti samo uvod u nove krize, očigledno aludirajući na bliskoistočni mirovni predlog Donalda Trampa.

Papa je te komentare izneo u Bariju, gde je otputovao na sastanak biskupa svih zemalja sredozemne regije.

„Sredozemnom regionu trenutno preti izbijanje nestabilnosti, i konflikt na Bliskom istoku i u raznim zemljama severne Afrike i između raznih etničkih, verskih i konfesionalnih grupa“, rekao je papa.

„Ne možemo zanemariti još uvek nerešen sukob između Izraelaca i Palestinaca, s opasnošću zbog nepravednih rešenja koja bi mogla da budu uvod u nove krize“, rekao je.

Veruje se da je ovo prvi put da je papa, koji je često branio i palestinska prava i izraelsku potrebu za sigurnošću, javno govorio izraelsko-palestinskom sukobu otkako je Tramp objavio plan 28. januara.

Planom se priznaje izraelska vlast u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali i zahteva da Palestinci ispune niz uslova za državu s glavnim gradom u selu na Zapadnoj obali istočno od Jerusalima.

Iako je Tramp izjavljivao da mu je cilj da okonča sukobe, njegov plan ide u korist Izraela, što je naglašeno palestinskom odsutnošću za vreme njegove objave u Beloj kući, dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu stajao pored njega.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.