Papa Franja poslao poruku vernicima: “Platite porez, to je vaša dužnost…”

0
Foto Profimedia

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja nedavno je izjavio da kapitalizam ne daje rezultat i da je svetu potreban novi tip politike koji promoviše dijalog i solidarnost, a juče je pozvao vernike na Trgu Svetog Petra vernike da plaćaju porez jer je to, kako je objasnio, “njihova dužnost da bi bili dobri hrišćani”.

Neobični apel papa Franja uputio je vernicima u svom redovnom nedeljnom obraćanju “Anđelus” na Trgu Svetog Petra, prenosi list katoličkih biskupa Avenire, a javlja RTS.

Papa je podsetio da je dužnost vernika da budu dobri građani kako bi bili dobri hršćani. Zato je pozvao vernike da poštuju vlastite obaveze, uključujući i poreske.

“Porezi se moraju platiti, njihovo plaćanje je dužnost građana, kao i poštovanje pravednih državnih zakona”, poručio je papa Franja.

On se obratio vernicima širom sveta, ali njegov apel ima posebnu težinu u Italiji koja je na prvom mestu među evropskim zemljama po broju osoba koji izbegavaju plaćanje poreza, a i po visini novca koje država godišnje gubi na ime neplaćenih poreskih obaveza.

Prema podacima statističkog instituta, Italija godišnje gubi više od sto milijardi evra zbog neplaćenog poreza. Među neplatišama su često poznate osobe iz sveta zabave, sporta ali i politički lideri, kao bivši premijer Silvio Berluskoni u prošlosti.

Sada finansijska policija istražuje poreklo pet miliona evra koje predsednik severne regije Lombardija Atilio Fontana ima na računu u Švajcarskoj, a na koje ne plaća porez kao što bi po zakonu trebalo da čini.