Papa Franja i ajatolah Ali al-Sistani na sastanku iza zatvorenih vrata: Glavna tema su hrišćani u Iraku i šiitske milicije

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) – Papa Franja i najviši šiitski zvaničnik u Iraku, ajatolah Ali al-Sistani poslali su danas zajedničku poruku mirnog suživota, pozivajući muslimane da prihvate hrišćansku manjinu u toj zemlji.

Na sastanku iza zatvorenih vrata u iračkom svetom gradu Najafu oni su razgovarali o pitanjima koja muče iračku hrišćansku manjinu.

Al-Sistani je veoma poštovana ličnost u Iraku i među šiitima. Hrišćani u Iraku se nadaju da će njegov izraz solidarnosti pomoći da se bolje pozicioniraju u društvu nakon godina progona i napada šiitskih milicija.

Grupa Iračana u tradicionalnoj odeći dočekala je papu ispred kuće Al-Sistanija gde su se sastali.

Kad je papa Franja ušao u tu kuću, nekoliko belih golubova je pušteno kao simbol mira. 

Jedan verski zvaničnik je ocenio da je sastanak bio “vrlo pozitivan” i rekao da je Al-Sistani, koji obično sedi kada ima posetioce, ustao da pozdravi papu Franju, čime mu je ukazao čast.

Papina poseta se uživo prenosi na iračkoj televiziji.

Papa Franja je juče doputovao u posetu Iraku koja je okarakterisana kao istorijska, kako bi apelovao na hrišćane, kojih je sve manje u toj zemlji, da ostanu i pomognu u obnovi nakon godina rata i progona.

Papu, koji u poseti boravi tri dana, na aerodromu u Bagdadu je dočekao irački premijer Mustafa al Kadimi.

Sutra će papa u Erbilu predvoditi misu.