Papa čestitato Bajdenu

0
(Beta/AP Photo/Carolyn Kaster)

(Beta-AP) – Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, čestitao je u telefonskom razgovoru Džozefu Bajdenu pobedu na predsednički izborima u SAD, saopštio je danas Bajdenov tim.

Bajden je zahvalio za čestitku i izrazio želju da sarađuju “na osnovu zajedničkog verovanja u dostojanstvo i jednakost čitavog čovečanstva, na pitanjima kao što je briga za marginalizovane i siromašne, na krizi klimatskih promena i prijemu i integraciji migranata i izbeglica u naše zajednice”.

Bajden je papi zahvalio zbog rada na jačanju “mira, pomirenja i zajedništva širom sveta”, rečeno je u saopštenju.

Bajden je tek drugi katolik u istoriji izabran za predsednika SAD, posle Džona F. Kenedija.

On otvoreno govori o važnosti vere u svom životu i gotovo svake nedelje prisustvuje misi u blizini svog doma u maloj crkvi u Vilmingtonu u državi Delaver.

Bajden je ove nedelje razgovarao i s britanskim premijerom Borisom Džonsonom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Bajdenovu pobedu, nezvanično proglašenu u subotu, još nije priznao njegov rival, sadašnji predsednik, republikanac Donald Tramp koji smatra da je došlo do izborne kradje.

Papa je 2016. na pitanje o tada mogućoj kandidaturi Trampa na predsedničkim izborima, odgovorio da se “osoba koja želi da gradi zidove, a ne mostove, ne može smatrati hrišćaninom”.

Tramp je tu papinu izjavu ocenio kao “sramotnu” za verskog vođu koji “dovodi u pitanje nečiju veru”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500