Papa Benedikt XVI priznao da je dao lažnu izjavu o seksualnom zlostavljanju u crkvi

0
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

(Beta) – Penzionisani papa Benedikt XVI priznao je da je dao lažnu izjavu tokom istrage o seksualnom zlostavljanju dece unutar nemačke Rimokatoličke crkve.

Za seksualno zlostavljanje optuženi su i neki crkveni zvaničnici koji su još na funkcijama, prenela je nemačka agencija DPA.

Penzionisani papa je putem svog sekretara dostavio izjavu u kojoj je naveo da je 1980. bio na sastanku na kojem se diskutovalo o svešteniku koji je zlostavljao dečake u biskupiji Esen, u zapadnoj Nemačkoj, ali da je samo premešten u Bavarsku.

Benedikt XVI, koji je tada kao Jozef Racinger bio nadbiskup u Minhenu, više puta je tvrdio da nije prisustvovao sastanku sa sveštenikom.

Advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl koja je za minhensku nadbiskupiju izradila izveštaj o seksualnim zlostavljanjima došla je do zapisnika u kojem je evidentirano da je bio na sastanku.

U pisanoj izjavi bivšeg pape navodi se da greška nije napravljena s lošom namerom, već je rezultat “previda u uređivanju njegove izjave”.

On se izvinio zbog greške i rekao da se nada da će mu biti oprošteno.

Dodaje se da na tom sastanku nije doneta odluka o svešteniku već da mu je samo dozvoljeno da ima obezbeđen smeštaj za vreme terapije u Minhenu.