(Beta-AFP) – Berlinski lekari koji su lečili Alekseja Navaljnog, objavili su danas kliničke detalje njegovog trovanja novičokom, što je ruski opozicionar pozdravio pošto Moskva to mesecima traži.

U berlinskoj bolnici je „dijagnostifikovano ozbiljno trovanje inhibitorom holinesteraze“, objašnjavaju naučnici u članku objavljenom u časopisu Lanset.

Lekari dodaju da je „provera umešanosti agensa novičok… izvršena samo nekoliko dana nakon što je utvrđena dijagnoza trovanja… i ona nije uticala na odluke o lečenju“.

Prema članku koji je objavljen uz saglasnost Navaljnog, ruski opozicionar je nakon pojave prvih simptoma pao u komu, rad srca je naglo usporen, a telesna temperatura mu je pala na 33,5 stepeni Celzijusa.

„Njegovo dobro zdravstveno stanje pre trovanja verovatno je doprinelo oporavku“, ocenjuju naučnici, što je u suprotnosti sa zaključcima ruskih lekara koji su jedno vreme dovodili u pitanje način života i opšte zdravstveno stanje Navaljnog.

Žestoki kritičar režima Vladimira Putina, Aleksej Navaljni teško se razboleo 20. avgusta u avionu dok je išao u Sibir zbog kampanje za lokalne i regionalne izbore.

Nakon što je hospitalizovan u Sibiru, on je prebačen u Berin, a iz bolnice je izašao tek nakon više nedelja lečenja.

Navaljni optužuje ruske tajne službe da stoje iza pokušaja ubistva što Moskva odbacuje i negira da stoji iza njegovog trovanja.

Evropska unija je tražila objašnjenje od Moskve i uvela je sankcije ruskim zvaničnicima, a potom je Rusija uzvratila sličnim merama.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.