Pank, muzika, sloboda, pobuna, bes: Svako može biti Sex Pistol

0
Ilustracija: Džejmi Rid

Sex Pistolsi su ponovo tema ovog proleća i leta. Najpre je njihov kontroverzni singl “God Save the Queen” reizdat u godini kraljičinog platinastog jubileja čime su, na neki način, nekadašnji “arhineprijatelji” britanske krune pridodati čitavoj godini velikog jubileja i svečanosti. Da li su time Sex Pistolsi amortizovani i postavljeni na mesto ili su se stvari toliko uravnotežile pa su i nekadašnji problematični klinci iz londonskog “čobanskog gnezda” okupljeni u modnom bunkeru Čelsija postali deo tradicije?

Istovremeno, serija “Pistol” izazvala je kontroverze a i odgovara tradiciji jer su se i pre premijere posvađali članovi benda (nikada se i nisu mirili, osim kada je na suprotnom tasu bio ogroman honorar i džakovi para za povratničke turneje).

Dakle šta je to toliko uzbudilo Britaniju i svet tog leta 1976? (Iako hroničari nultom tačkom nazivaju onu sledeću godinu.) Elvis Prisli je već mrdao kukovima, Bitlsi su popušili džoint u toaletu Bakingemske palate čekajući kraljicu da ih prešaltuje u plemeniti establišment, Rolingstounsi su pevali o tamnoputim devojkama koje vode ljubav cele noći (danas kenselovani stihovi), pevali o šećeru kojim se zapravo slade nos i vene, Dejvid Bouvi se našminkao “onako”… Dakle, kao da se svet navikao na sve a onda se pojavljuju Sex Pistolsi koji postaju Solženjicin i Milovan Đilas rokenrola. Državni tužilac traži njihovu zabranu, majke prave živi zid ispred koncertne sale u Velsu sprečavajući mlade da plate da odu na koncert i vide Sotone uživo, jedan običan Britanac baca televizor kroz prozor dok je tekao intervju sa članovima benda jer ne podnosi da vidi na televiziji četiri lika koji govore (psuju) kao i on u životu. Ko su četiri mladića koja su bila posle tog nastupa i singla napadnuta noževima na ulici u Londonu?

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs