“Pandemija korona virusa sigurno nije gotova”

0
Beta/(Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

(Beta-AP) – Pandemija korona virusa “sigurno nije gotova” iako opada broj prijavljenih infekcija, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je državnim zvaničnicima okupljenim u Ženevi na otvaranju godišnjeg zasedanja SZO rekao da “smanjenje broja testiranja i analiza virusa znači da se zaslepljujemo njegovom evolucijom”.

U nedeljnom izveštaju o globalnoj situaciji SZO je saopštio da se čini da se broj novih infekcija korona virusom stabilizovao pošto je opadao od kraja marta, dok je u tm periodu opao broj smrtnih slučajeva.

Iako je bilo napretka, sa vakcinisanih 60 odsto svetske populacije, “nigde nije gotovo dok svuda nije gotovo”, rekao je Tedros i naveo da jedna milijarda ljudi u zemljama sveta sa nižim prihodima još nije vakcinisana.

“Broj prijavljenih slučajeva se povećavaju u skoro 70 zemalja i to u delu sveta gde je stopa testiranja naglo opala”, dodao je on.

Broj prijavljenih smrtnih slučajeva raste u Africi – kontinentu s najmanje vakcinisanih, a u svetu je samo 57 zemalja, od koji su skoro sve bogate, vakcinisalo 70 odsto svog stanovništva.

Mada se, kako je rekao šef SZO, poboljšala ponuda vakcina u svetu, “nedovoljna je politička posvećenost vakcinisanju” u nekim zemljama, a u drugim ima nedostataka u “operativnoj ili finansijskoj sposobnosti” za vakcinaciju.

“Sve u svemu, vidimo da dezinformacije i pogrešne informacije izazivaju oklevanje u vezi s vakcinacijom”, rekao je Tedros i ukazao da “pandemija neće nestati nekim čudm, već je mi možemo okončati”.

Očekuje se da će na Svetskoj zdravstvenoj skupštini – godišnjem sastanku država-članica SZO, Tedros biti izabran za drugi petogodišnji mandat.