Predsednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas porodici Đorđa Balaševića saučešće povodom njegove smrti, navodeći da je ostao bez prijatelja, a Crna Gora bez svog poštovaoca.

Đukanovićev telegram saučešća porodici Balašević prenosimo u celosti:

„Iskreno me ražalostila vist o iznenadnoj smrti vašeg dragog supruga i roditelja Đorđa Balaševića, velikog čoveka i univerzalnog umetnika, koji je obeležio i ulepšao jednu epohu.

Ja sam ostao bez pouzdanog prijatelja, a Crna Gora bez svog cenjenog poštovaoca. Njegovo poetsko i muzičko delo sve generacije širom bivše Jugoslavije smatrale su i smatraju svojim. Uz Đorđev neprevaziđeni šarm i neponovljivi duh i njegove pesme, koje su bile sastavni deo svih naših radosti, lakše smo podnosili i zajedničke izazove i nesreće koje su nas zadesile. Zato danas s vama zajedno tuguju Podgorica, Cetinje, Zagreb, Split, Ljubljana, Maribor, Sarajevo, Skoplje i mnogi drugi gradovi, jednako kao i Novi Sad, dok vodeći svetski mediji obaveštavaju o njegovoj smrti.

Od nestanka Jugoslavije nijedna ličnost nije svojim odlaskom tako pobudila i povezala ono najbolje i najplemenitije među ljudima na nekadašnjim zajedničkim prostorima. Pevajući sa zebnjom i kroz suze i ‘Samo da rata ne bude’, njegovu pjesmu koja izgleda postade evergrin.

Pamtiću Đorđa po mnogo čemu dobrom, i kao prijatelja koji mi je pre petnaest godina uputio jedno od najljepših, najsadržajnijih i najdražih pisama koje sam ikada dobio, otvoreno pismo koje nažalost nimalo nije izgubilo na aktuelnosti, kakvo bi i danas dobrodošlo s tih strana. Potpisano i imenima Alekse, Jelene, Jovane i Olje, uz napomenu da jedino u životu nije bio stranac u Crnoj Gori.

I nije, kao što će i vama, u znak poštovanja prema Đorđu, Crna Gora uvek biti domovina. 

Molim vas da u ime građana Crne Gore, u moje i u ime moje porodice, primite izraze najdubljeg saučešća.“

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.