Palmer: Za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske

0
Foto Screenshot

(Beta) – Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da za SAD ne postoji relevantno poređenje Kosova i Republike Srpske.

“Kosovo je zemlja i imamo diplomatske odnose sa njima. Što se tiče RS, okvir za političku budućnost je uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom, a to je budućnost BiH koja je nezavisna i ima svoj teritorijalni integritet”, kazao je Palmer, preneo je sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim rečima, ta budućnost je najbolja za ljude u RS, ali i sve u BiH.

“Jako bismo voleli da vidimo i sporazum između Beograda i Prištine, čime bi se otvorio puta ka EU”, dodao je Palmer.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine u Vašingtonu, Palmer je istakao da je postignuti dogovor usmeren na podršku normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Ekonomska normalizacija trebalo bi da omogući i političku normalizaciju odnosa. Bio sam pre par dana u Briselu i razgovarao sam s (Miroslavom) Lajčakom, Vučićem i Hotijem. Kazao sam da SAD podržavaju proces koji vodi EU i ja uopšte ne bih uključivao u te procese BiH. Ono što se dešava sa RS je unutrašnje pitanje BiH i to je opredeljenje i Vučića”, kazao je američki diplomata.

Palmer je dalje ocenio da za BiH nema ništa bitnije od vladavine prava.

“Od toga nije ništa bitnije, jer je to borba protiv korupcije koja nagriza privredu i poverenje gradjana u politiku i sistem. Potrebno se boriti istražnim sredstvima i zakonima. Bogaćenje izabranih lidera trebalo bi zakonski goniti i to je suština reformi koje će približiti BiH članstvu u EU”, ocenio je Palmer.

Dodao je da želi dati podršku i izborima u Mostaru koji se održavaju posle 12 godina, kao i da je važno da se u BiH obeleži 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Ovo je važna godišnjica i da se proceni gde je BiH danas na putu prema Evropi. Vrlo važno vreme da se proceni koje su to reforme koje treba preduzeti za nastavak tog puta”, istakao je Palmer.

Govoreći o pandemiji koronavirusa i odgovoru BiH na taj problem, Palmer je kazao da je to ogroman izazov ne samo za BiH.

“Korona je izazov ne samo za BiH… Fundamentalno je za BiH da virus ne zanimaju etničke linije i potrebna je saradnja između entiteta, ali i saradnja sa državom, pa i kantonima”, naveo je Palmer.