(Beta) – Specijalni izaslanik američke administracije za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da SAD vrlo pažljivo prate tenzije i aktivnosti koje su dovele do političke krize u BiH.

On je istakao da njegova zemlja čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

„Odlučni smo da uradimo sve što možemo da pomognemo da situacija deeskalira, da vratimo osećaj mira i osećaj da postoji put ka stabilnijoj i mirnijoj budućnosti BiH“, rekao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, SAD će i dalje podržavati BiH na njenom putu ka EU.

„Ima puno posla koji treba uraditi. Angelina (Ajkhorst) i ja smo danas tu da to podržimo. Tu smo da pomognemo da se u BiH postigne dogovor o promenama koje su potrebne, promenama Ustava, na putu ka EU“, rekao je Palmer.

On je dodao da je moguć napredak u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH, koje bi omogućile primenu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Smatramo da je moguće ići napred i rešavati presude Evropskog suda na način koji je u skladu sa ustavnom mantrom BiH – jedna zemlja, dva entiteta, tri naroda. Taj proces nije jednostavan u pronalasku balansa i ravnoteže“, istakao je Palmer.

Sud u Strazburu je davno doneo presudu u slučaju „Sejdić-Finci“, prema kojoj i pripadnicima nacionalnih manjina mora da bude omogućeno da se kandiduju na izborima za Predsedništvo BiH, kao i da budu birani u Dom naroda parlamenta BiH.

Palmer je još rekao da Ajkhorstova i on nisu angažovani u pregovorima bilo koje vrste, da nemaju nameru da nameću bilo kakakv model izborne reforme, već samo pomažu u razgovorima strana u BiH.

Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajkhorst (EEAS) izjavila je posle niza sastanaka sa politilčkim liderima u BiH da više nema vremena za retoriku podele BiH i da ona i njene kolege pružaju podršku suverenoj i jedinstvenoj državi.

Ona je istakla da su izmene Izbornog zakona BiH „izuzetno kompleksno pitanje“.

„Ovo su teški zadaci i svesni smo svega što je pred nama. Imamo jasne smernice EU za situaciju u regionu i BiH. Imamo veliku odgovornost i ažurnost hitnog delovanja“, navela je Ajkhorstova.

Naglasila je da su Palmer i ona pokušali da pronađu način kako da sve ideje i sugestije sa brojnih sastanaka u proteklom periodu objedine u jedan okvir, koji će se staviti na sto, oko kojeg bi u budućnosti mogli početi pregovori.

https://www.nstore.rs/product/sajamska-akcija-godisnja-pretplata-plus-20-knjiga-pokloni/

Komentar(1)

  1. Душко
    29. октобар 2021. 20:17

    Док се ви Амери бавите Додиком и иживљавате годинама на мом народу, за то време бруто производ Кине расте ли расте, Русија појачава енергетску зависност Европе, у Украјини се бетонира подела територија, тако да вам остаје само да се над српским народом силите, као локални силеџија који малтретира неког далеко слабијег од себе. Али, пре или касније, сваки локални силеџија добије по ....., па се надам да ћете и ви добити.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.