Palimpsest: Izložba fotografija Predraga Vukašinovića u galeriji O3ONE

0

Izložba fotografija autora Predraga Vukašinovića “Palimpsest” biće postavljena u galeriji O3ONE u ulici Gavrila Principa 16 u trajanju od 5. do 15. juna 2020 god.

Otvaranje izložbe zakazano je za petak 5. juna u 19h.

Zapis na zidu koji kao metafora snažno upućuje na to da će situacija postati teška ili neprijatna. U pokušaju umetnika da protumači predskazanja, a time i svesnost postojanja zablude o istini, nastale su fotografije zapisa na zidovima oronulih zgrada jednakih sudbina zanemarivanja kao i njihovih neimara u vapaju da ih neko primetiti i razume. Ali jedino sto ih ne zaobilazi je vreme brišući i ponovo zapisujući autentične i neponovljive prizore koji nam se obraćaju i upozoravaju. Jer što je već bilo, biva opet ako lekciju ne naučimo dovoljno dobro.

Predrag Vukašinović svoju umetničku afirmaciju i priznanje stekao je na domaćoj i internacionalnoj sceni kao modni dizajner. Uporedo sa ovim profesionalnim pozivom, Vukašinović se više od 15 godina pasionirano bavi i umetničkom fotografijom, potvrđujući status autora neiscrpne stvaralačke energije i vitalnosti koja se sa lakoćom materijalizuje u različitim medijima. U osnovi kreativnog impulsa ovog umetnika jeste sloboda kretanja, prevazilaženje ograničenja fizičkih i mentalnih barijera, otkrivenost u percepciji i mogućnost drugačijeg ugla gledanja na vizuene, društvene i kulturne fenomene. Naime, fotografije su nastale tokom putovanja na kojima umetnik stvara jedan personalni dnevnik zabeleški autentičnih, neretko skrivenih, toposa. U prethodonoj seriji monohromnih crno-belih fotografija pod nazivom Shape of Silence, Vukašinović fokusira dva fenomena: savremene arhitektonske konstrukcije koje dovodi do nivoa dinamizirane igre stilizovanih apstraktnih formi i portrete protkane nasleđem lokalnog, arhetipskog – dva sveta koja u dijaloškoj formi utišanog meditativnog tona svedoče o trajanju i / ili borbi.