Iako je Univerzitet u Beogradu (BU) pao za više od 100 mesta na Šangajskoj listi najboljih svetkih univerziteta, BU je saopštio samo da se ove godine našao među 500 najboljih.

Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru rangiranja na Šangajskoj listi pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Beogradski univerzitet pao je na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta koja je objavljena danas, i to za više od 100 mesta i nalazi se negde oko 420. pozicije, odnosno između 400. i 500. mesta.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je da je „i samo prisustvo BU na toj listi uspeh, s obzirom na nedovoljna ulaganja za nauku i visoko obrazovanje u Srbiji“.

Ona je za agenciju FoNet rekla da pad Beogradskog univerziteta na listi „nije neočekivan“ i da se to znalo i očekivalo jer su pokazatelji to nagoveštavali već prethodnih nekoliko meseci.

„Nadam se da ćemo uspeti da popravimo ambijent u Srbiji i da će on biti biti kompetitivniji i stimulativniji za nauku i obrazovanje“, rekla je rektorka za FoNet.

Ona je naglasila da se očekuju novi propisi o Fondu za nauku i naučna istraživanja i izrazila nadu da će, shodno tome, novi propisi „u naredne dve godine dati rezltate“.

Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu ostvario je 2017. godine (284. mesto u svetu) a sa razočaranjem je dočekan u javnosti prošlogodišnji pad za 18 mesta kada je najstariji i najveći srpski univerzitet zauzeo 302. mesto.

Na Šangajskoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, među 500 rangiranih.

Beogradski univerzitet podseća u saopštenju na to da je u junu ove godine potvrdio svoju poziciju u rangiranjima po naučnim oblastima u rezultatima ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2019, visoko se rangirajući u 25 naučnih oblasti od ukupno 54 u kojima su svetski univerziteti rangirani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.