(Beta-AP) – Palestinski predsednik Mahmud Abas pozvao je danas na međunarodnu konferenciju početkom sledeće godine da bi se „pokrenuo istinski mirovni proces“, i kritikovao nedavnu odluku dve arapske zemlje da normalizuju odnose s Izraelom.

Indirektno potvrđujući rastući zamor međunarodne zajednice od višedecenijskog sukoba Izraela s Palestincima, o čemu je mnogo puta do sada govorio na zasedanjima Generalne skupštine UN, Abas je rekao: „Pitam se šta još mogu da kažem posle svega što sam rekao u bezbroj prilika“.

U govoru video-vezom iz svog sedišta u gradu Ramali, na Zapadnoj obali, Abas je rekao da su sporazumi potpisani u Beloj kući ranije ovog meseca, „kršenje principa pravednog i trajnog rešenja prema međunarodnom pravu“.

Više od tri decenije Palestinci traže svoju, nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Palestinci su odbili predlog predsednika Donalda Trampa da se okonča sukob rešenjem kojim bi se favorizovao Izrael, i zvanično su prekinuli kontakte i sa SAD i sa Izraelom.

Tvrdeći da Vašington više nije pošten posrednik, oni zahtevaju multilateralni mirovni proces, zasnovan na rezolucijama Ujedinjenih nacija i ranijim sporazumima.

Takođe su odbacili odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da normalizuju veze sa Izraelom, smatrajući to izdajom dugogodišnjeg arapskog konsenzusa da priznanja Izraela može biti samo u zamenu za teritorijalne ustupke Palestincima.

Nije bilo značajnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca otkako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu došao na tu dužnost pre više od jedne decenije, a dve strane su žestoko podeljene oko suštinskih pitanja.

Umesto pregovaranja s Palestincima, Netanjahu se usredsredio na izgradnju veza s njihovim prijateljima – arapskim, afričkim i azijskim zemljama.

U Izraelu se sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemljom bogatom naftom sa značajnim regionalnim uticajem, doživljava kao istorijski proboj koji bi mogao preobraziti Bliski Istok.

Izrael je posle dogovora sa UAE zaustavio svoj plan da pripoji do trećine okupirane Zapadne obale, mada je rekao da to i dalje planira.

UAE su rekli da je sporazum s Izraelom otklonio neposrednu pretnju rešenju izraelsko-palestinskog sukoba metodom dveju država i da je regionu pružio priliku za mir.

Ipak, Palestinci insistiraju na tome da bliskoistočni sukob neće biti rešen dok ne ostvare svoje težnje za nezavisnošću.

„U našem regionu ne može biti mira, sigurnosti, stabilnosti, suživota bez okončanja okupacije“, rekao je danas Abas, govoreći pred tablom na kojoj je pisalo „Država Palestina“.

„Nećemo se pokloniti. Nećemo se predati. Nećemo napraviti kompromis. I trijumfovaćemo“, zaključio je palestinski vođa.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.