Palestinci danas obeležavaju “godišnjicu katastrofe – stvaranja Izraela”: Dan Nakbe i nove bitke

0
Foto: Beta (AP Photo/Mahmoud Illean)

(Beta) – Palestinci su danas počeli da se okupljaju širom Zapadne obale povodom godišnjice proterivanja stotina hiljada izbeglica sa teritorija današnjeg Izraela tokom rata 1948. godine posle koga je ta zemlja stvorena.

Na arapskom se taj dan zove Dan Nakbe, katastrofe, a ove godine protiče u znaku sukoba Jevreja i Arapa u mešovitim gradovima u Izraelu i žestokih borbi izraelske vojske i palestinske islamističke organizacije Hamas, koja vlada Gazom.

Glavni dogadaj održava se u gradu Ramali na Zapadnoj obali u kome je sedište Palestinske uprave, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha.

U petak su Palestinci na Zapadnoj obali učestvovali u velikim protestima kakvi nisu već godinama zabeleženi i sukobili se s izraelskim vojnicima koji su ubili 11 ljudi, uključujući i jednog palestinskog napadača u pokušaju da ubode vojnika nožem na vojnom punktu.

Oko 700.000 Palestinaca je pobeglo ili je isterano iz svojih domova u ratu 1948.godne.

Danas oni i njihovi potomci, oko 5,7 miliona ljudi, žive uglavnom na Zapadnoj obali, pojasu Gaze, Jordanu, Libanu i Siriji, navodi Asošiejted pres.

Zbog širenja nasilja iz Gaze na Zapadnu obalu za Izrael se povećava broj frontova.

Samo u petak je tamo ranjeno više od 250 ljudi koji su bacali Molotovljeve koktele i kamenice na izraelske snage, a one odgovarale gumenim i bojevim mecima u nekim slučajevima, navodi Fran pres.

Protekle noći napetosti je bilo i u kvrtu Šuafat u istočnom Jeruslimu gde su maskirani palestinski maladići palili smeće, a izraelska policija ih rasterivala suzavcem.

Izraelske vlasti su danas u pripravnosti jer se očekuju novi protesti širom okupirane Zapadne obale povodom Nakbe, koji su i ranijih godina često prerastali u nasilje.

U pojasu Gaze broj poginulih Palestinaca povećan je na 139, uključujući 39 dece i 22 žene, preneo je AP.

U Izraelu je poginulo devetoro ljudi, uključujući dvoje dece, jednog vojnika i pet žena.