Palestina prekida saradnju sa CIA? “Sporazum o razmeni informacija više nije na snazi”

0
Ilustracija: Profimedia

Služba bezbednosti Palestinske uprave prestaće da razmenjuju informacije sa Centralnom obaveštajnom agencijom SAD (CIA) u znak protesta zbog plana Izraela da anektira delove Zapadne obale, izjavio je danas palestinski zvaničnik Saeb Erekat.

“Prošlo je 48 sati otkako je CIA informisana da sporazum s njima više nije na snazi. Nema više bezbednosne saradnje sa SAD. Nema više bezbednosne saradnje s Izraelom”, rekao je Erekat, glavni palestinski mirovni pregovarač.

Palestinska uprava je veze sa administracijom predsednika SAD Donalda Trampa prekinula u decembru 2017. godine kada je on priznao Jerusalim kao samo izraelski glavni grad.

Deo odnosa se međutim nastavio, uključujući saradnju bezbednosnih službi Palestinske uprave i CIA.

Mada detalji te saradnje nisu poznati, veruje se da se tiču palestinskih ekstremističkih organizacija poput Hamasa koju Izrael i SAD smatraju terorističkom.

Erekat nije obelodanio šta će prekid saradnje značiti, a Ambasada SAD u Jerusalimu odbila je da komentariše njegovu izjavu, preneli su izraelski mediji.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, bivši šef CIA, u sredu je izrazio nadu da će se bezbednosna saradnja nastaviti.

Pošto je premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio nameru da anektira ključne delove Zapadne obale, palestinski predsednik Mahmud Abas je u utorak izjavio da Palestinsku upravu više ne obavezuju sporazumi s Izraelom i SAD.

Abas je ukazao da koalicioni sporazum Netanjahuovog konzervativnog Likuda i partije centra “Plavo i belo” Benija Ganca, novog ministra odbrane Izraela, omogućava novoj vladi da već 1. jula anektira delove te teritorije na osnovu Trampovog “Bliskoistočnog mirovnog plana”.

Za aneksiju su predviđena sva jevrejska naselja i dolina reke Jordan, što je trećina Zapadne obale koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Palestinci nameravaju da osnuju svoju nezavisnu državu na čitavoj toj teritoriji, a da im glavni grad bude istočni Jerusalim. Ta država bi obuhvatala i pojas Gaze.

Palestinci smatraju da Trampov plan označava kraj nastojanja da se njihov sukob s Izraelom reši “po modelu dve države”- osnivanjem nezavisne Palestine uz Izrael.

Abas je i ranije pretio da će okončati bezbednosu saradnju s Izraelom, ali to nije uradio.

(Beta)