Pala prva klapa filmskog i TV projekta o operaciji „Halijard“

4
Foto: Contrast Studios

Posle tri godine opsežnih priprema, u subotu 22. maja, u izvršnoj produkciji Contrast Studios-a, a u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, u selu Nemenikuće na obroncima Kosmaja, počelo je snimanje igranog filma „Heroji Halijarda“ i TV serije „Vazdušni most“, prema scenariju i u režiji Radoša Bajića.

U središtu igranog filma „Heroji Halijarda“ je ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom po kodnom imenu „Operacija Halijard“. U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Priča o „Halijardu“ zapravo je apoteoza herojstvu, prijateljstvu, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu.

Foto: Contrast Studios

Baš kao i film „Heroji Halijarda“ i TV serija od šest jednosatnih epizoda, „Vazdušni most“, za svoj centralni motiv ima priču o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o porodici, ljubavi i stranputicama, o žudnji za slobodom, o podelama i raskolima – o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih i velikih oteta srpskom narodu.

„Na scenariju sam radio više od tri godine. Ogromnu pomoć su mi pružili i dali nemerljiv kreativni doprinos koscenaristi, veliki dramski pisac Dušan Kovačević i mladi i izuzetno talentovani dramaturg Strahinja Madžarević. Trudićemo se da oživimo dramatično vreme u leto 1944. godine u Srbiji, kada se srpski narod našao pred jednim od najvećih iskušenja u svojoj istoriji“, rekao je autor projekta Radoš Bajić.

U filmu i TV seriji o operaciji „Halijard“ nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima će glavne i velike uloge igrati Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić, Slobodan Boda Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Nebojša Kundačina, kao i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović i drugi.
Pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu će sačinjavati značajan broj stranih glumaca sa engleskog govornog područja među kojima: Stiven Mur, Majkl Stoki, Adam Devenport, Jadran Malkovič, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke i mnogi drugi.

Foto: Contrast Studios

Igrani film „Heroji Halijarda“ realizuje se uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina.
Snimanje filma i TV serije odvijaće se u dve faze – tokom 2021. godine na Kosmaju i planini Rudnik, a 2022. u Pranjanima i na lokalitetima Suvobora i Ravne Gore.
Premijera filma planirana je za proleće 2023. godine, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima Radio-televizije Srbije i kanala SUPERSTAR TV.

Ekipa projekta
Scenarista i reditelj: Radoš Bajić
Koscenaristi: Dušan Kovačević
Strahinja Madžarević
Direktor fotografije: Predrag Jočić
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Jelena Mirković
Kostimograf: Boris Čakširan
Masker: Mirjana Stevović
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajner zvuka: Igor Perović
Kompjuterska animacija: Boriša Simović
Pomoćnici režije: Ivan Zacero
Mladen Šević
Konsultant za istoriju: dr Miloš Timotijević
Vojni konsultant: general Dragan Katanić
Glavni organizator: Jelena Stojanović
Direktor projekta: Snežana Mileusnić
Izvršni producenti: Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić, Predrag Jočić

4 KOMENTARA

  1. Sjajne vesti, od srca cestitke za Heroje Halijarda. Puno pozdrava i srecno na snimanju

  2. Odusevljen sam sto nam stize film sa pricom iz nase istorije na koju treba da smo ponosni!!!! Sve cestitke za Radosa Bajica i Contrast Studios

  3. Neka je sa srecom Radose!! Verujem u vas uspeh, umece i talenat. Ne bih mogao da zamislim bolju osobu da snimi film na ovu temu!!!!!

  4. Svaka cast Radosu sto ce snimati jedan ovakav film! Zaista prica iz nase istorije koja treba da bude ekranizovana VELIKO BRAVO!! Sa nestrpljenjem cekam emitovanje

Comments are closed.