Džon Malkovič i ansambl predstave Paklena komedija, orkestar Bečka akademija i Vroclavski barokni orkestar stigli su u Srbiju, u okviru svoje evropske turneje. Nakon izvođenja u Austriji i Finskoj, večeras će održati nastup u Srbiji, na Feliks Romulijani, u okviru zajedničkog programa ArtLink festivala i Zaječarskog kulturnog leta, nakon čega slede nastupi u Španiji i Poljskoj.

Džon Malkovič i Martin Haselbek, dirigent i osnivač orkestra Bečka Akademija sa celokupnim ansamblom predstave gostuju u Srbiji na poziv Jovanke Višekrune Janković, pijanistkinje i direktorke ArtLink festivala.

Povodom svog gostovanja u Srbiji, Džon Malkovič je istakao da je Paklena komedija rezultat zajedničke ideje reditelja predstave Michale Šturmingera, dirigenta Haselbeka i samog Malkoviča, a govori o Džeku Untervegeru, austrijskom piscu i serijskom ubici, poznatom kao „ubica iz bečkih šuma“, koji je 1976. osuđen na zatvorsku kaznu za ubistvo osamnaestogodišnje Margret Šafer, a potom je u zatvoru otkrio dar za pisanje i autobiografskim romanom „Čistilište ili izlet u zatvor – Izveštaj krivca“ doživeo slavu. Komad je baziran na njegovoj istinitoj ispovesti.

Džon Malkovič je takođe naglasio da je tokom izvođenja predstave, interakcija sa kolegama na sceni i sa samom publikom najvažnija. Ekipu koja je realizovala Paklenu komediju, spojila je zajednička želja da realizuju ovo delo koje im je pružilo veliko umetničko nadahnuće i inspiraciju.

Malkovič je opčinjen muzikom koja je postala vrlo važan element njegovih angažmana. Pored ovog projekta, radi i na nekolicini drugih u kojima se izvode zanimljiva dela muzičke literature u saradnji sa vrhunskim umetnicima. Kako sam ističe, velika je privilegija živeti život uz muziku i imati zadovoljstvo da budete deo umetničkih poduhvata sa kolegama muzičarima.

I dirigent Haselbek, koji je sastavio muzičku listu i koji diriguje večerašnjim izvođenjem, ističe da muzika u predstavi zauzima veoma značajno mesto i sve arije su u funkciji tumačenja teme koja govori o stradanju žene.

Foto: ArtLink Festival

Večerašnje izvođenje na sceni na otvorenom na Feliks Romulijani koje počinje u 20.30 časova, deo je evropske turneje a glavni pokrovitelj programa je grad Zaječar. Podršku u realizaciji predstave pružio je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kao i Eliskir Fondacija, kompanije Zepter i UNIQA osiguranje, a organizatori su zajedno ArtLInk festival, Pozorište Zaječar i Narodni muzej u Zaječaru.

Prestavom „Paklena komedija“ ArtLink festival, ulazi u završnicu svog desetog, jubilarnog izdanja i to kao deo evropske inicijative Gradovi festivali. Muzika na tvrđavama, tema je festivala, i deo je nove regionalne platforme za promociju regiona kao kulturno turističke destinacije uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Programom 10. Art link festivala, pored nastupa na Beogradskoj tvrđavi, na tvrđavama Golubac grad, Ram, Pirot, Petrovaradin, a sada i na Feliks Romulijani, umetnici iz Austrije, Belgije, Italije, Danske, Španije, Nemačke, Brazila, Maroka, Egipta, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i regiona svojim nastupima oživeli su neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i u isto vreme podržali kampanju za zaštitu prirode.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.