Pakistanski lekar uhapšen zbog sumnje da je 430 dece namerno zarazio HIV-om

0
Foto: Profimedia

Jedan lekar uhapšen je u Pakistanu nakon što je utvrđeno da je 430 dece i stotinu odraslih koje je lečio zaraženo HIV-om, a u toku je istraga da li ih je lekar namerno inficirao.

Vlasti kažu da je epidemija HIV-a u Larkani, na jugu Pakistana, izbila kada je lekar Muzafar Gangaro, koji boluje od AIDS-a, zarazio pacijente u aprilu. On je uhapšen, a policija pokušava da utvrdi da li ih je Gangaro svesno i namerno inficirao virusom, piše Gardijan.

Načelnik programa za kontrolu AIDS-a u oblasti kojoj pripada grad Larkana saopštio je da je 60 odsto zaražene dece mlađe od pet godina.

Majka desetogodišnjeg dečaka Alija Raze rekla je za AP da su ona i njen suprug užasno teško podneli saznanje da im je dete pozitivno na HIV. Ona je navela da ništa nije ukazivalo na to kada je dečak dobio groznicu. Lekar je dečaku prepisao sirup i rekao majci da nema razloga da brine. Ona se, međutim, uspaničila kada je čula za nekoliko druge dece iz obližnjih sela koja su dobila groznicu, a koja su HIV pozitivna.

Ona je odvela dečaka u bolnicu gde su testovi potvrdili da je on jedan od oko 500 ljudi, uglavnom dece, pozitivnih na HIV. Majka dečaka dodala je da su svi članovi njihove porodice testirani, ali da je pozitivan samo Ali.

Pakistansko ministarstvo zdavlja zabeležilo je više od 23.000 slučajeva obolelih od HIV-a, a iz ministarstva navode da se HIV uglavnom širi korišćenjem nesterilnih špriceva.