Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da njegovo obraćanje na konferenciji „Prijatelji Zapadnog Balkana“ koja se održava u Ljubljani, nije propraćeno aplauzom jer je istakao da ne misli da će Evropska unija i zemlje Zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije, prenosi N1.

“Niko ne veruje da će EU i države u regionu biti spremne do 2030. godine. Ako nastavimo ovako ni 2050. godine region neće biti spreman. Svi znamo da vreme curi uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom delu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost”, rekao je Pahor.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, Pahor se ponudio kao zamena Miroslavu Lajčaku na mestu specijalnog izaslanika EU i naveo da je dijalog stao zbog nedostatka poverenja.

“Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo, ni za Srbiju, ono što im treba za budućnost”, poručio je Pahor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.