Američka administracija za hranu i lekove (FDA) upozorava na nošenje maski za lice sa metalnim delovima tokom pregleda magnetnom rezonancom (MR) nakon što je pacijent dobio opekotine na licu.

Agencija je ove nedelje izdala sigurnosno saopštenje upozoravajući pacijente i one koji pružaju zdravstvene usluga o potencijalnim opasnostima.

„FDA je nedavno dobila izveštaj da je pacijent dobio opekotine na licu od metala koji se nalazi unutar maske za lice koju je nosio tokom magnetne rezonance“, rekla je agencija u upozorenju, prenosi N1.

Do opekotina je došlo tokom snimanja vrata.

„Izveštaj opisuje opekotine na licu pacijenta u skladu sa oblikom maske za lice“, rekla je FDA.

Neke maske za lice, kao što su hirurške ili nehirurške maske, sadrže metalne delove. Oni se uglavnom nalaze u predelu nosa, kako bi maska bolje prijanjala na lice. Metali se mogu zagrejati tokom magnetne rezonance i izazvati opekotine kod pacijenta, piše CNN.

„Opekotine od metalnih delova koji su na maskama koje pacijent nosi tokom pregleda magnetnom rezonancom poznat su problem i pacijenti ne bi smeli da nose nikakav metal tokom snimanja magnetnom rezonancom“, rekla je agencija, ali s obzirom na pandemiju koronavirusa, FDA poziva pacijente da nose maske tokom magnetne rezonance, ali one koje nemaju metalne komponente

FDA takođe poziva zdravstvene radnike da se pobrinu da pacijenti nose bezbedne maske tokom magnetne rezonance, one koje ne sadrže metalne delove.

Snimanje magnetnom rezonancom koristi jake magnete i radio talase za snimanje unutrašnjosti tela. MR pomažu pružaocima zdravstvenih usluga u dijagnozi povrede ili bolesti i praćenju medicinskog tretmana, rekla je FDA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.