(Beta-AP) – Australijski premijer Skot Morison negirao je da je lagao francuskog predsednika Emanuela Makrona dok je tajno pregovarao sa SAD i Velikom Britanijom, a zamenik premijera Barnabi Džojs poručio je u Sidneju da Francuska preteruje, da je reč o ugovoru o kupovini podmornica a ne o skrnavljenju Ajfelove kule.

Makron je sinoć rekao australijskim novinarima u Rimu da je novi savez „veoma loša vest za kredibilitet Australije i veoma loša vest za poverenje koje veliki partneri mogu imati u Australiju“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio da ne misli da ga je lagao, već da zna da ga je lagao.

Morison je u Rimu rekao da nije lagao francuskog predsednika, dok je visoki zvaničnik autralijske vlade rekao danas da Asutralija nije ukrala ostrvo, nije uništila Ajfelovu kulu, već da je reč o ugovoru.

„Ugovori imaju odredbe i uslove, a jedan od tih uslova jeste da možete da izađete iz ugovora. Mi smo iz tog ugovora izašli“, naveo je Barnabi Džojs.

Ne zna se da li je Džojs, kada je govorio o krađi ostrva, na umu imao ostrvo Sark u Lamanšu, koje je nezaposleni francuski nuklearni fizičar pokušao da osvoji 1990. godine.

Australija je prošlog meseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vredan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavku američkih. Kanbera je donela tu odluku zbog ulaska u bezbednosni savez sa Velikom Britanijom i SAD (AUKUS) u indo-pacifičkom regionu.

Formiranje tog saveza je naljutilo Francusku koja je opozvala ambasadore iz SAD i Australije.

Makron i Morison su u četvrtak prvi put razgovarali otkako je Australija raskinula ugovor sa Francuskom. Obojica su za vikend bila u Rimu, na samitu Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20), ali se nisu sastali.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.