(Beta) – Nemačka kancelarka Angela Merkel poručuje da 2021. godina donosi veliku nadu i zahvaljuje građanima za „istorijski napor“ u borbi protiv epidemije, prenosi Dojče vele (DW).

„Ovi dani i sedmice – i tu nema šta da se ulepšava – teška su vremena za našu zemlju. I tako će ostati još duže vreme“, kaže kancelarka Angela Merkel u svom verovatno poslednjem novogodišnjem obraćanju građanima koje se tradicionalno emituje na javnom servisu poslednje večeri u godini.

Kancelarka dodaje da je za ljude koji tuguju za najbližima ili sami osećaju posledice virusa gorak osećaj kada „neki nepopravljivi negiraju postojanje virusa“.

„Teorije zavere nisu samo neistinite i opasne, one su cinične i surove prema ovim ljudima“, kaže Merkel u govoru čiji se tekst ranije dostavlja medijima.

Merkel kaže da je 2020. bila godina u kojoj su „mnogi prevazilazili sebe, a nisu to oglašavali na sva zvona“ – poput lekara i medicinskih sestara u bolnicama i staračkim domovima ili vojnika koji pomažu u prevazilaženju pandemije, prodavaca, vozača, poštara, vaspitačica, nastavnika i policajaca…

Početak vakcinacije je, kako kaže, nada na licima.

„To su lica prvih vakcinisanih, najstarijih i njihovih negovatelja i negovateljica i medicinskog osoblja“, navodi Merkel i dodaje da će se vakcinisati kada dođe na red.

Kako je Merkel odavno najavila političku penziju posle izbora na jesen 2021, ovaj njen 16. novogodišnji govor je verovatno i poslednji.

„Nikada u poslednjih 15 godina nije nam svima zajedno ovako teško pala stara godina – a uprkos brizi i skepsi, nikada nismo sa toliko nade gledali u novu godinu“, poručuje nemačka kancelarka, navodi DW.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.