“Ovo su najteže sankcije koje smo uveli Rusiji. Ciljaju ljude bliske Krmelju, banke bliske vojsci i režimu”: Britanska ministarka o merama protiv Moskve

1
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras govorila je za BBC o kritikama da su sankcije koje je Velika Britanija uvela Rusiji blage.

“Ovo su najteže sankcije koje smo ikada uveli Rusiji. One ciljaju ljude koji su veoma bliski Kremlju – apsolutno ključne oligarhe. One ciljaju banke koje finansiraju rusku vojsku i ključne banke koje održavaju ruski režim”, rekla je Tras, a prenosi Gardijan.

Takođe smo se postarali da Rusija “neće moći da podigne državni dug na međunarodnim tržištima”. Vodimo računa da teritorijalne sankcije budu na snazi i u tim regionima. Mi ciljamo na političare u ruskom parlamentu koji su glasali za to priznanje nezavisnosti (Donjecke i Luganske narodne republike).

1 KOMENTAR

  1. Елем, да, оно што се зна је да ће многи од тих олигарха имати проблема са резервним деловима за своје “Ролс – Ројсеве” и “Бентлије”, па и код саме жеље да обнове свој ауто парк новим моделима тих фирми. Али колико ће то, чак и уз све остало, овде непоменуто, натерати В.В. Путина да ствари врати у пређашње стање изгледа је, однедавно, постало део кошмарне јаве у којој се буди Владимир Зеленски. Убеђен у брзу војну победу, натоварен самарима наоружања са запада, као и њиховим обећањима о (“историјски”, додао би неко овдашњи) најтежим санкцијама до сада, уместо “кратког, победничког рата” добио је “дуг и лош мир”. Данас већ изјављује да је подршка запада била само вербална и да “пријатеље” у том “подухвату” може да преброји на прсте једне руке. Свакако, искуство које може да послужи. Сада као последицу има утврђивање Украјине као ратног подручја, што је лоша је порука за све, од инвеститора до туриста. А ту “трку” исрпљивања, на дуги рок, мало ко може да добије. Ваљда му је сада јасно да су све те изјаве “подршке” ограничене искључиво интересима запада, а спремност за рат присуством последњег Украјинца. Стога се не посипају они пепелом, као наведена “министрица2, тек тако.

Comments are closed.