“Ovo što su me napali, ja sam malo proveravao, tu uglavnom ima žena sa jednim detetom, ili one koje nemaju nijedno”: Dmitrović kaže da mu je izjava izvučena iz konteksta

0
Foto Prva TV/Screenshoot

(Beta) – Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je danas da je “žena ta koja je glavna u današnjem društvu” i da je ona odlučuje da li će i koliko dece imati.

“Ako mi muškarci mislimo da smo mi faktor koji nešto odlučuje – ne. Žena je ta, Bogu hvala, u situaciji koja jeste u savremenom životu, kada je ona u potpunosti ostvarena i može da bude ostvarena na svim poljima. Žena je ta koja odlučuje da li će da rodi jedno dete, dvoje dece, troje, četvro, petoro. Dakle, da li je moguće? Jeste, moguće je i da bude naučnik i uspešna glumica i pisac, moguće je da bude ministar u Vladi”, rekao je Dmitrović na televiziji Hepi.

On je kazao da su neke njegove ranije izjave izvučene iz konteksta i da je samo želeo da pokrene priču “šta još mogu da ponude ženama”, ne bi li radjale ranije.

“Ja sam rekao hajde da razgovaramo sa ženama i da ih pitamo. A na žalost, na žalost žena u Srbiji, sada prvi put radja u tridesetoj godini. Hajde da vidimo šta možemo da učinimo, mi to ne znamo naravno, da popravimo uslove, koji bi nju doveli do toga da kaže – ‘Ja hoću dvoje dece, troje dece, četvoro dece'”, izjavio je Dmitrović.

Prema njegovim rečima, neke žene “nemaju materinski nagon” i to mora apsolutno da se prihvati.

“Imamo žena koje kažu – ‘Jednostavno me ne zanima, neću da rodim’. I niko ne sme da joj kaže nešto, da joj zameri. Ovo što su me napali, ja sam malo proveravao, tu uglavnom ima žena sa jednim detetom, ili one koje nemaju nijedno. Dakle oni jednostavno ne dozvoljavaju da se o tome razgovara”, rekao je Dmitrović.

Ministar je ranije, izmedju ostalog, izjavio da su “žene koje neće da radjaju krive za negativan prirodni priraštaj u Srbiji”.

On je danas objasnio da su te izjave izvučene iz konteksta i ocenio da su u pitanju bili spinovi i politizacija.