“Ovo što sada vidimo, ne može biti odgovor…”: Zbog migranata u Grčku sutra idu tri vođe EU

0
Beta - AP Photo/Darko Bandic

Vođe tri institucije Evropske unije sutra će otići u Grčku na granicu sa Turskom zbog izazova sa izbeglicama, najavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

“Uviđam da je Turska u teškoj situaciji što se tiče izbeglica i migranata ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor na tu situaciju”, rekla je danas fon der Lajen na konferenciji za novinare u osvrtu na tursku odluku od petka da otvori vrata migrantima da bi dobila zapadnu podršku u Siriji. 

U Grčku će ići Fon der Lajen, i predsednici Evropskog saveta i Evropskog parlamenta Šarl Mišel i David Sasoli. 

Fon der Lajen je rekla da će čelnici EU otići na grčko-tursku granicu jer je “izazov sa kojim se suočava Grčka evropski izazov” i dodala da Grčka ima punu podršku EU.

Tokom posete šefica Evropske komisije sastaće se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. 

Fon der Lajen je rekla da postoji sporazum izmedju EU i Turske koga se EU drži. EU i Turska su 2016. potpisali sporazum o migrantima kojim je zaustavljen veliki priliv migranata u Evropu iz Turske.

Ona je razgovarala u petak telefonom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je portparol Evropske komisije, ali nije dao dodatne detalje o tom razgovoru. 

Grčka je u nedelju uvela stanje maksimalne pripravnosti da bi štitila svoje granice od priliva hiljada migranata koji su krenuli ka njenoj teritoriji i najavila da će svaki novi zahtev za azil biti suspendovan za one koji uđu.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić treba “narednih dana” da ide u Gaziantep, na jugoistoku Turske da ispita situaciju sa izbeglicama.

(Beta)