“Ovo nismo nikad videli u životu”: Oko 80 miliona dece mlađe od godinu dana pod rizikom od zaraznih bolesti jer pandemija sprečava rutinske vakcinacije

2

Oko 80 miliona dece mlađe od godinu dana u 68 zemalja pod rizikom je od zaraznih bolesti kao što su morbile jer pandemija kovida-19 sprečava sprovođenje rutinskih vakcinacija, upozorili su danas Svetska zdravstvena organizacija, Unicef i Globalna alijansa za vakcinaciju (Gavi).

“Taj podatak je alarmantan, to je nešto što nismo nikad videli u životu”, rekao je doktor Set Berkli, izvršni direktor Alijanse za vakcinaciju (Gavi), na virtuelnoj konferenciji za novinare.

Ovaj znak uzbune upućuje se nekoliko dana pred Svetski samit o vakcinaciji koji će virtuelno biti održan 4. juna, a domaćin će biti Velika Britanija.

Kako su Svetska zdravstvena organizacija, Fond UN za decu (Unicef) i Gavi naveli u saopštenju pandemija ograničava rutinsku vakcinaciju iz više razloga.

Neki roditelji ne žele da izlaze zbog mera ograničenja kretanja, zbog nedostatka informacija ili zato što strahuju da će biti zaraženi koronavirusom.

Pored toga brojni zdravstveni radnici nisu na raspolaganju zbog restrikcija kretanja ili njihovog prebacivanja na borbu protiv pandemije.

Uz to, zbog pandemije su prizemljeni brojni avioni, a logistički i saobraćajni problemi remete dostavu vakcina, rekla je medijima generalna direktorka Unicefa Henrijeta For.

Od marta sistematska služba vakcinacije dece posebno protiv morbila, poliomijelitisa (dečje paralize) ali i protiv kolere, meningitisa i tetanusa poremećena je u razmerama bez presedana od pokretanja proširenih programa vakcinacija 1970-ih godina.

Prema podacima koje su prikupile UN i Gavi funkcionisanje službi sistematskih vakcinacija znatno je poremećeno u najmanje 68 zemalja što bi moglo da pogodi oko 80 miliona dece mladje od godinu dana.

Krajem marta strahujući da masovna okupljanja i da kampanje vakcinacije ne podstaknu širenje kovid-19, SZO je preporučila zemljama da privremeno prekinu kampanje koje su bile preventivne prirode, dok se ne procene rizici i uvedu efikasne mere za smanjenje prenosa koronavirusa.

SZO sada savetuje zemljama da procene rizik prema lokalnoj dinamici širenja koronavirusa, kapacitetu njihovog zdravstvenog sistema i interesu za javno zdravlje da se sprovedu kampanje vakcinacije.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Te nove vakcinacije nas I dadose u probleme. Prije 50 godina davale se jedna po jedna u razmaku od par godiba a sad spucaju 2 u 2, 3u 1… itd a sami dr kazu da se nikad dva leka ne uzimaju istovremeno, malo pauze mora biti. Te nove vakcine su po svim pokazateljima nepozeljne po zdravlje.

Comments are closed.