“Ovo nije takmičenje u lepoti između EU i SAD…”: Borel o dijalogu Beograda i Prištine

0
Beta - AP Photo/Francisco Seco

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da postoji samo jedan dijalog Srbija i Kosova i da EU računa na SAD kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu.

“Da bismo postigli napredak, svi treba da idemo u istom pravcu i želim da imamo zajednički pristup, a ne da dupliramo postojeće mehanizme. SAD imaju iste ciljeve kao i mi i na SAD računamo kao na pouzdanog i dobrodošlog partnera u regionu”, rekao je Borel u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Borel je negirao da se vode dva paralelna dijaloga Srbije i Kosova, jedan pod okriljem EU, a drugi uz posredstvo SAD.

“Iduće godine biće 10. godina otkako je Generalna skupština UN pozdravila ulogu EU u olakšanju dijaloga Prištine i Beograda. Institucionalno gledano, prema odluci UN, postoji samo jedan dijalog i EU je posrednik u tom dijalogu”, kazao je šef evropske diplomatije.

Na pitanje da li se EU i SAD zaista kreću u istom pravcu, pošto izgleda kao da SAD same postižu dogovore izmedju Srbije i Kosova, Borel je rekao da je to “dobro pitanje” za Vašington.

Naveo je da EU “veoma naporno radi” i da će imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana značiti “jači angažman” Brisela u posredovanju.

“Nas ne interesuje šta drugi mogu učiniti jer pretpostavljam da svi guraju u istom pravcu. Ovo nije takmičenje u lepoti između EU i SAD. Trudimo se da olakšamo dijalog, pokušavamo da pomognemo u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu i svaka pomoć će biti dobrodošla”, dodao je Borel.

(Beta)