“Ovo nije politika, ovo je kriminal”: Hiljade Izraelaca protestovalo protiv Netanjahua

0
Beta - AP Photo/Maya Alleruzzo

Hiljade Izraelaca demonstriralo je sinoć u Jerusalimu, zahtevajući ostavku premijera Izraela Benjamina Netanjahua kome se sudi za korupciju i koga optužuju da nije odgovorio kako valja na krizu nastalu zbog pandemije koronavirusa.

Manji protesti održani su u drugim delovima Izraela na velikim raskrsnicama i ispred Netanjahuove kuće u primorskom gradu Cezareji.

Na glavnom protestu u Jerusalimu demonstranti su se okupili na ulazu u grad i išli do Netanjahuove rezidencije noseći izraelske zastave, kao i crne zastave koje simbolizuju jedan od protestnih pokreta.

Oni su nosili i transparente na kojima je pisalo “Dosta je podela” i “Ovo nije politika, ovo je kriminal”.

Netanjahuova vladajuća koalicija je privremeno preživela i izbegla mogući raspad ove nedelje pošto je sa njegovim nekadašnjim rivalom, sada koalicionim partnerom Benijem Gancom, dogovoreno da se glasanje o budžetu odloži do decembra.

Da Ganc i Netanjahu nisu uspeli da se dogovore o odlaganju budžeta vlada bi pala i morali bi se održati četvrti opšti izbori za manje od dve godine.

Kriza nastala zbog pandemije koronavirusa podstiče proteste jer je nakon početnih uspeha u zaustavljanju širenja zaraze Izrael otvorio ekonomiju isuviše brzo u maju što je dovelo do naglog porasta broja zaraženih.

U toj zemlji je zabeleženo više od 113.000 slučajeva zaraze, a broj preminulih bliži se broju 1.000.

U protestima učestvuju i oni koji su teško pogođeni merama izolacije u vreme kada je nezaposlenost dostigla oko 20 posto.

Netanjahuu se u međuvremenu sudi za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Mnogi demostranti su rekli da on ne bi trebalo da bude premijer kada mu se sudi za tako ozbiljna krivična dela.

Izraelski mediji su večeras javili da su prvi put mali protesti održani u 17 gradova širom sveta u znak solidarnosti s izraelskim demonstracijama, uljučujući Berlin i Njujork, a da je ovo 11. uzastopna subota protesta u Izraelu.

(Beta)