Turske snage koje su u petak izvele više artiljerijskih napada blizu isturene jedinice američkih specijalnih operacija na severoistoku Sirije, već mesecima znaju da su Amerikanci tamo, rekli su za „Vašington post“ četvorica sadašnjih i bivših američkih zvaničnika, postavljajući pitanje da li Turska pokušava da gurne američke trupe što dalje od granice.

Incident se dogodio na uzvišenju iznad grada Kobanea dok Turska nastavlja akciju pokrenutu u sredu protiv sirijskih Kurda, sa kojima su SAD godinama bile u savezu u kampanji protiv Islamske države. Upadi su se fokusirali na područje na oko 100 kilometara zapadno od Kobanea, ali američki zvaničnici veruju da Turska ima dugoročne težnje da kontroliše mnogo veći deo Sirije, prenosi Blic pisanje Posta.

Kapetan američkih mornaričkih snaga i portparol Pentagona Bruk DeVolt rekao je da su američke trupe bile „pod artiljerijskom vatrom“, ali da nije bvilo povređenih i da je došlo do eksplozije.

„Sjedinjene Države zahtevaju da Turska izbegne akcije koje bi mogle rezultirati trenutnim odbrambenim akcijama“, rekao je DeVolt.

U saopštenju objavljenom u petak, tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da njegove trupe nisu pucale na Amerikance i da su delovale „u samoodbrani“ nakon što je napadnut jedan od njihovih graničnih punktova. Ali situacija, koju je prvi put izvestio „Njuzvik“, bila je ozbiljnija nego što je bila okarakterisana u petak, reklo je nekoliko zvaničnika, govoreći pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti ovog pitanja.

Jedan oficir koji je raspoređen na severoistoku Sirije i ima saznanja o situaciji, rekao je da je Turska znala da su na brdu Amerikanci i da to mora da je bilo namerno. Članovi američke vojske napustili su položaj nakon incidenta, ali su se u subotu vratili, navodi američki zvaničnik:

„Bili smo tamo mesecima i to je najjasnije definisan položaj u celoj oblasti.“

Bret Mekgurk, bivši specijalni izaslanik i za Obaminu i Trampovu administraciju u kampanji protiv Islamske države, izazvao je zabrinutost zbog incidenta u petak, rekavši na Tviteru da su Sjedinjene Države ranije otkrile svoj položaj Turskoj. „Ovo nije greška“, rekao je.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.