“Ovo neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko ga je ubio…”: U Kosovskoj Mitrovici se obeležava godišnjica ubistva Olivera Ivanovića

0
Foto Profimedia

(Beta) – Više desetina građana Kosovske Mitrovice okupilo se jutros nešto posle 8 časova na mestu gde je pre tri godine ubijen lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (GI SDP) Oliver Ivanović, kako bi mu odali počast i zapalili sveću, javlja KoSSev. 

Aktivista Dejan Nedeljković iz Kosovske Mitrovice naveo je da okupljanje ispred prostorija GI SDP treba da podseti Srbiju, institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da tri godine posle ubistva Ivanovića nalogodavci nisu poznati. 

“Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne saznamo ko su ubice Olivera Ivanovića i nalogodavci”, rekao je Nedeljković.

Bivši član GI SDP Marko Jakšić ocenio je da sve zainteresovane strane u pronalaženju počinioca i nalogodavca ubistva “rade na tome da se sam čin zaboravi”, zbog čega je važno što su se građani okupili, iako ne u velikom broju.

“I ovo malo građana Kosovske Mitrovice i članovi njegove porodice će uvek iznova i iznova podsećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na strašno ubistvo koje se dogodilo na ovom mestu i tražiti da se sazna potpuna istina”, dodao je Jakšić.

On smatra da je malo verovatno da će se istina saznati “sve dok se u Srbiji ne promeni vlast”.

“A onda očekujem da je to taj trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog dela i olakšati porodici da nađe kakav takav mir, iako će im Oliver nedostajati sve ovo vreme”, dodao je Jakšić.

Jutrošnjem obeležavanja godišnjice ubistva Ivanovića, pored poznanika, poštovaoca, kolega i prijatelja prisustvovala je i bivša Oliverova supruga, Marina Ivanović.

Građani Kosovske Mitrovice treću godišnjicu ubistva Ivanovića obeležiće još jednom u toku dana, na poziv GI SDP. 

Godišnjicu će javne ličnosti i predstavnici opozicionih stranaka obeležiti i u Beogradu, ispred crkve Svetog Marka, u 17 sati.