Američki tužilac počeće danas s iznošenjem uvodne reči na suđenju Harviju Vajnstinu za silovanje, pred porotom koju čine sedam muškaraca i pet žena, piše CNN.

Vajnstin (67) se izjasnio da nije kriv po optužbi za seksualni napad na dve žene. Najozbiljnija tačka optužnice protiv njega je predatorski seksualni napad.

Suđenje je počelo 6. januara, izborom porote, i moglo bi da traje još šest nedelja.

Od 2017. više od 80 žena optužilo je Vajnstina, čime je i započeo pokret #MeToo.

Vajnstin sve vreme tvrdi da su svi seksualni odnosi bili s pristankom.

Sudija Džejms Burk rekao je potencijalnim članovima porote da moraju o Vajnstinovom slučaju da odlučuju isključivo na temelju dokaza a ne da pretvore suđenje u „referendum za pokret #MeToo“.

Očekuje se da će tužilac da prikaže Vajnstina kao serijskog predatora koji je zloupotrebio svoju moć, a da će odbrana pokušati da dokaže da je ponašanje žena koje su ga tuže kontradiktorno i da nisu reagovale kako bi to prave žrtve učinile.

Dve glavne optužbe u Vajnstinovom slučaju iznele su bivša pomoćnica producenta Mimi Hejli, koja je javno rekla da ju je on prisilio na oralni seks u njegovoj kući na Menhetnu 2006, i neimenovana žena koja tvrdi da ju je Vajnstin silovao 2013.

Sudski dokumenti pokazuju da bi tužilaštvo moglo da pozove još tri žene, koje nisu spomenute u tužbama, da pojačaju njihove argumente.

Slična pravna strategija pomogla je pensilvanijskim tužiocima da osude komičara Bila Kozbija 2018. za seksualno napastvovanje.

Dona Rotno, glavna Vajnstinova advokatica, rekla je za Rojters da će odbrana da pokaže elektronsku poštu u kojoj žene koje su optužile Vajnstina održavaju prijateljske odnose s njim posle navodnog napada.

Pravni stručnjaci veruju da bi Vajnstinovi advokati mogli da pokažu da su se tužiteljke upustile u seksualne odnose kako bi se probile u svetu zabave.

Za presudu protiv Vajnstina potrebno je da porota bude jednoglasna.

Bez obzira na ishod, Vajnstina čekaju dodatne tužbe u Kaliforniji.

Okružna tužiteljka Los Anđelesa objavila je 6. januara da je Vajnstin optužen za silovanje jedne žene i seksualno napastovanje druge 2013. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.