Ovo je žena koja je sada jedina prepreka između Bajdena i Bele kuće: “Teško joj je, sve je svaljeno na nju…”

0
Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia

Ona je sada jedina prepreka koja stoji između izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena i formalnog početka tranzicije vlasti u Beloj kući, direktorka Uprave za opšte poslove Emili Marfi čiji je zadatak da obezbedi podršku tranzicionom timu novog predsednika.

Emili Marfi, kako piše CNN, na osnovu izvora koji su nedavno imali kontakt sa njom, teško se bori sa težinom izbora koji su svaljeni na nju i oseća se u bezizlaznoj situaciji.

“Ovo nikada nije bila pozicija u kojoj je mislila da će se naći”, rekli su ljudi koji je poznaju.

Ali kao službenica koja je praktično zadužena da “potpiše” predaju vlasti, Trampovim odbijanjem da prizna rezultate izbora uvučena je u političku oluju.

Do sada je viđena kao neko ko će stati uz dosadašnjeg predsednika, jer je poručila da neće biti tranzicije dok se “rezultati izbora zvanično ne utvrde”.

Suočena je sa sve većim pritiskom sa obe strane, CNN navodi tvrdnje izvora da je bilo i pretnji smrću.

Njeno odugovlačenje sa procesom jedno je od ključnih poteza od izbora naovamo, jer je jasno da je Bajden pobedio a Trampove pravne akcije neće promeniti ishod. Bajdenov tim upozorio je da odugovlačenje kašnjenje ima ozbiljne posledice na nacionalnu bezbednost i njihov odgovor na pandemiju koronavirusa.

Izvori koji su razgovarali za CNN nisu mogli da kažu da li je Marfijeva bila u kontaktu sa Belom kućom po tom pitanju.

“Apsolutno se oseća loše. Uplašena je na više nivoa. To je užasna situacija”, rekao je jedan prijatelj i njen bivši kolega. “Emili je apsolutni profesionalac, duboko moralna osoba, ali i vrlo skrupulozna advokatica koja se nalazi u veoma teškoj poziciji sa nejasnim zakonom ispred sebe i presedanom koji stoji iza njenog stava.”

„Ona radi ono u šta veruje da je njena iskrena dužnost kao neko ko se zakleo na istinsku vernost Ustavu Sjedinjenih Američkih Država i zakonima koji regulišu njen položaj“, dodala je njena prijateljica.

Emili Marfi nije želela da priča za CNN, a njena Uprava je takođe odbila da komentariše situaciju.