“Ovo je težak trenutak… Država će pomoći koliko god je moguće porodicama”: Mihajlović obišla rudnik

0
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)

U nesreći koja se jutros dogodila u rudniku uglja “Soko” kod Sokobanje poginulo je osam rudara, a 18 je povređeno, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike i navelo da su svi ostali rudari izvučeni iz okna.

“Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović koja je posetila rudnik i izrazila saučešće porodicama rudara.

Direktor JP PEU „Resavica“ Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika dogodila nešto posle četiri sata ujutru u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

„Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu“, rekao je Spasić.

Direktor rudnika Drago Milinković rekao je da su mere bezbednosti koje se preduzimaju u rudniku na najvišem nivou, ali ovog puta se dogodilo naglo izdvajanje metana.

U nesreći su poginuli rudari D.Z. (43 ), N.T. (37 ), R.G. (47 ), P.P. (31 ), B. Č. (56 ), B. Z. (55 ), B.Ž. (59 ) i B.S. (34).

Ostali rudari koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu izvučeni su, a povređenima se pruža medicinska pomoć.

Rudarski inspektor i drugih nadležni organi su na terenu i ispituju uzrok nesreće.