“Ovo je jasna poruka Beogradu”; “Pogađa nas reakcija Evrope”: Milanović i Đukanović se sastali u Zagrebu zbog “nezgodnih događaja na Cetinju”

1
(BETAPHOTO/HINA/Dario GRZELJ/MO)

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem čime je počela njegova dvodnevna zvanična poseta Hrvatskoj.

“Poziv je usledio nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju zadnjih dana. Poseta je ionako trebalo da se dogodi, ali su je ovi događaji ubrzali. Hteli smo dati podršku otvorenoj Crnoj Gori, većinu toga smo razjasnili. Crna Gora je 1997. godine mene navela da se zapitam, možda je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante u maršu na Tuzi, kod Podgorice, u kojem žive katolički Albanci, kada se svetina išla fizički obračunati, zaustavila ih je policija. To je prvi put na prostorima divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje zadnje poglavlje – rekao je Milanović u uvodnom obraćanju, prenosi Jutarnji list.

Milanović je izjavio da će se s crnogorskim čelnikom, nakon što on poseti premijera Andreja Plenkovića i šefa Sabora Jandrokovića još družiti kratko vreme na Brijunima.

“Zadovoljan sam današnjim boravkom u Zagrebu, Zahvalan sam na pozivu za uzvratnu posetu i na dobrom izboru termina za realizaciju poseta. Želim izneti viđenje naših odnosa, Hrvatsku doživljavamo kao dobrog suseda, koja nas podržava, imamo intenzivnu razmenu iskustava vezano za pregovore prema EU. U tu svrhu imamo česte političke kontakte koji su na najvišem nivou, u prilog tomu ide i današnji posjet. Bili smo u razgovorima fokusirani na euroatlantske napore, ponovio bih da za nas evropska i evroatlantska budućnost jednako stabilnost Balkana. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Europe na zbivanja u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je rekao i da “Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa”.

“Poruke koje dobivamo iz Moskve je da je naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative evroatlantskoj budućnosti. Od susjeda koji najbolje poznaju našu regiju imaćemo podršku u buđenju pomalo usnule pažnje u Europi, da nam pomognu da ne sklizne s tog puta. Pričali smo i o bilateralnoj saradnji. Zahvalio bih se Hrvatskoj na raznim vidovima podrške, od političke do stručne i materijalne. Nedavno smo dobili 10.000 AstraZeneka cepiva iz Hrvatske, rekao je Đukanović.

Predsednk Hrvatske je naglasio da je “poziv Đukanoviću ujedno i poruka Beogradu”.

“Kada je kolega iz Crne Gore postavio pitanje podrške međunarodne zajednice novim izborima u Crnoj Gori je pitanje izvan mog dosega. Ali prisećam se svega što je prolazila Hrvatska, rešavali smo se uticaja međunarodne zajednice kao zarazne bolesti. Nepostojeći Berlin, nepostojeći Brisel kada je pitanju podrška Sarajevu, Zagrebu, Beogradu… moja je poruka: bavite se samim sobom. Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite biti članica EU. Šta sad stoji između EU-a i Crne Gore? Izbori u Francuskoj? Da, ali i to će brzo proći. To što nema rata, nema razloga da Europa drži oči zatvorenima”, rekao je Milanović.

Tokom boravka u Zagrebu, Đukanović će se susresti i sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Gordanom Jandorkovićem.

On će položiti venac ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve-Zid boli”  na Gradskom groblju Mirogoj koji je posvećen stradalim hrvatskim braniteljima i civilima u ratu 90-tih.

Predviđen je i susret s predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Drugog dana posete, u petak, Đukanović će boraviti na Brionima gde će mu domaćin biti hrvatski predsednik Milanović.

1 KOMENTAR

  1. Момци, нема разлога да тугујете. Одмах на следећу адресу. Бајден такве кловнове прима широкогрудо. Управо је завршио вишедневно окретање главе од оног из Украјине, који му је великодушно предложио општи, заједнички, рат против Русије. И оста’ чича нем у одговору, ал’ је узео лову за посету. Треба и њега разумети, још нису стигли ни да се распакују са екскурзије из Авганистана,… Стога, шаљи лову за следећу представу, “путујећег позоришта,… Ћукановић”.

Comments are closed.