“Ovo je Armagedon”: Australijski požari su bili toliko razorni da tela preko 2.000 koala možda nikad neće naći

0
Foto: Profimedia

Šumski požari koji uništavaju Novi Južni Vels, toliko su razorili staništa koala da se tela ovih dragih životinja nikada neće pronaći. Veruje se da je stradalo preko 2.000 koala, prenosi Gardijan.

“Verovatno im nikada nećemo naći tela”, rekao je ekolog Dajlan Pjug. On kaže da je u požarima izgubljena trećina staništa koala na severu Novog Južnog Velsa.

Koale su i ranije ostajale bez svojih staništa zbog krčenja šuma i urbanog razvoja, ali to je poprimilo razorne razmere, toliko da se govori o njihovom istrebljenju.

“Imali smo mnogo požara ranijih godina, ali ništa ovakvo. Ovo je Amargedon”, kazala je Čejn Flanagan, direktorka bolnice za koale. “Posledica požara je katastrofalna, a celo letoje još pred nama.”

Ekolog Mark Grejem objašnjva da koale jednostavno nisu dovoljno brze da pobegnu od onih požar koji se šire krošnjama, često velikom brzinom. “Požari su toliko brzi da je mortalitet životinja na stablima jako visok. Izgubili smo veliko područje staništa koala i mislim da bez ikakve sumnje možemo da najavimo pad njihove populacije od sad pa nadalje”, rekao je Grejem.