“Ovo će trajati…”: Suđenje Tačiju neće početi pre avgusta 2021. godine

0
Profimedia

(Beta) – Sudjenje bivšem zapovedniku OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Romima i Srbima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, neće početi pred sudom za zločine OVK u Hagu pre avgusta 2021. godine.

To proističe iz današnjeg naloga sudije za prethodni postupak Nikole Gijua (Nicholas Guillou), kojim je drugu raspravu o stanju u ovom postupku zakazao za četvrtak, 17. decembar.

Sudija Giju naznačio je da će jedna od tema te rasprave biti proces obelodanjivanja dokaznog materijala tužilaštva odbrani optuženih “koji će, po rasporedu rada, biti nastavljen do jula 2021.”.

Budući da sudija mora braniocima odobriti dovoljno vremena da prouče dokaze koje dobiju od tužilaca, proizlazi da bi sudjenje bi moglo početi najranije u avgustu iduće godine.

Sudija Giju će, kako je najavio, u četvrtak izmedju ostalog, pitati tužioce i branioce da li se suočavaju sa teškoćama u postupku obelodanjivanja dokaznog materijala.

Tužioce će sudija pitati i da li mogu da kažu kada će okončati istragu koju, kako su rekli na prošloj statusnoj konferenciji, sprovode o materijalima koji su zaplennjeni u kućama optuženih nakon njihovog hapšenja.

Sudija Giju pitaće tužioce i mogu li da kažu kada će podneti pretprocesni podnesak u kojem će izložiti kako će teći njihov dokazni postupak tokom sudjenja.

Kako je najavio u danjašnjem nalogu, sudija će slična proceduralna pitanja postaviti i braniocima optuženih.

Tači (52) je optužen, zajedno za Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, za zlodela počinjena od marta 1998. do septembra 1999. u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optužnica Tačija i ostale u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK – Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji (53) kao šef obaveštajne službe, Seljimi (49) kao glavni operativac, a Krasnići (69) kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Na prvoj statusnoj konferenciji, sredinom novembra, tužioci su najavili da će za sudjenje biti spremni u junu 2021, dok su branioci tvrdili da proces ne može početi pre juna 2022, zato što im je toliko vremena potrebno da se pripreme.

Svi branioci najavili su da će uskoro podneti zahteve da njihovi klijenti budu pušteni na privremenu slobodu do početka sudjenja.