Hapšenje Džulijana Asanža očekivano je izazvalo pažnju britanskih medija, pa je priča o njemu završila na naslovnim stranama (skoro) svih medija.

Teško da priča o čoveku koji se sedam godina krio usred Londona i koji izaziva toliko kontroverzi može da se isprati ravnodušno.

I dok je ozbiljna štampa pokušala sa distance da prenese šta se juče dešavalo u Londonu, konzvervativni tabloidi su prilično seirili.

Gardijan je objavio naslov da Asanžu preti pet godina kazne u američkom zatvoru i da je hapšenje izazvalo žestoke polemike o njegovoj budućnosti.

“Tajms” sa druge strane navodi da bi Asanž mogao da dobije kaznu koja se meri decenijama, pošto bi mogao da se suoči sa još veliki mbrojem optužbi, pored one za špijuniranje.

Dejli Telegraf i Dejli Ekspres su najviše prostora dali priči o Bregzitu. Telegraf je uz sliku hapšenja napisao da je Asanž izvučen iz svoje jazbine posle sedam godina, dok je Ekspres dodao da mu preti zatvor.”.

A onda dolazimo do tabloida. Dejli mejl nije krio oduševljenje razvojem događaja. Objavili su na naslovnoj sliku nasmejanog Asanža uz naslov: “Ovo će mu izbrisati osmeh sa lica”.

Tabloid “San” je nešto manje prostora dao Asanžu nego Megan Markl, a u svom stilu su iznedrili naslov koji bi se grubo dao prevesti “smrdiliks” uz aluziju da je Asanž u amabsadi bio u “prljavom protestu”, što je referenca na zatvorenike IRA koji su protestvoali uriniranjem po ćelijama.

Miror je jedini list čiju redakciju Asanžova sudbina nije previše dotakla. Asanža nema na naslovnoj strani koja je najvećim delom posvećena Megan Markl.