Ove godine će biti primenjeno deset novih rešenja za unapređenje efikasnosti potrošnje goriva

  0

  Wizz Air, najzelenija avio-kompanija* u Evropi sa najvećom stopom rasta, danas najavljuje deset novih inicijativa za uštedu goriva u okviru svoje konstantne posvećenosti smanjenju karbonskih emisija za dodatnih 33 odsto do 2030. godine. Pored 25 inicijativa ove avio-kompanije za uštedu goriva sprovedenih prethodnih godina, Wizz Air se fokusira na nova rešenja, kao što su razvoj modela za procenu nulte težine goriva, eliminisanje viška goriva zahvaljujući optimizaciji našeg sistema planiranja letova i uvođenje preciznijih faktora učinka radi veće tačnosti predviđanja potrošnje goriva. Dalja operativna optimizacija konfiguracije stajnih trapova će takođe biti jedan od prioriteta, pri čemu je Wizz Air trenutno jedan od lidera u sektoru po korišćenju redukovanih stajnih trapova za sletanje.

  U cilju unapređenja efikasnosti potrošnje goriva Wizz Air je uveo preporuke za pilote da podstiču korišćenje redukovanih konfiguracija stajnih trapova pri uzletanju i sletanju, za koje se pokazalo da ostvaruju značajnu uštedu u potrošnji goriva jer što je niže podešen stajni trap tokom uzletanja i sletanja, manje je trenje, a to dovodi do manje potrošnje goriva. Statistički podaci o sletanjima sa redukovanim stajnim trapom su obećavajući i govore o proceni uštede 2000 tona goriva, čime se godišnje eliminiše oko 6000 tona ugljen-dioksida iz vazduha.

  Po nedavnoj analizi podataka o letovima koju je uradio Airbus, Wizz Air je lider u sektoru po redukovanoj konfiguraciji stajnog trapa za sletanje u poređenju sa drugim avio-kompanijama. Kada se u obzir uzmu uslovi letova i bezbednosni zahtevi, redukovanje stajnih trapova za sletanje štedi oko 15 kg goriva po sletanju.

  Pored brojnih inicijativa za uštedu goriva Wizz Air je takođe posvećen razvoju flote sa najsavremenijim avionima tipa Airbus neo koji nude neprevaziđenu efikasnost goriva i odličnu aerodinamiku i opremljeni su šarklet uređajima za dodatno smanjenje trenja na krilima. Avioni tipa neo se odlikuju emisijom buke manjom za 43% i 50% manjom emisijom oksida azota. Trenutna flota ove avio-kompanije je proseku stara 5 godina, što je čini jednom od najmlađih na svetu. To, u kombinaciji sa mrežom u kojoj se izbegavaju nepotrebni povezani letovi i najlakšim materijalima koji se koriste u kabini, čini poslovanje Wizz Aira tako efikasnim. Zahvaljujući ovoj i mnogim drugim inicijativama Wizz Air je najzelenija avio-kompanija u Evropi.

  Ponosni smo što imamo najmanju emisiju ugljen-dioksida po putnika na svaki pređeni kilometar među evropskim avio-kompanijama i posvećeni smo daljem smanjivanju svog ekološkog otiska. Svako uzletanje i sletanje je prilika da se uštedi gorivo, svaka faza leta se analizira radi dodatne optimizacije i uticaj koji to ima na karbonske emisije je značajan. Zajedno sa našom modernom flotom i maksimalnim faktorom putničkog tereta, vodimo računa da WIZZ, najzelenija avio-kompanija u Evropi, bude najbolji izbor za putnike”, izjavio je Heiko Holm, direktor operacija Wizz Aira.

  * Wizz Airove emisije ugljen-dioksida su bile najniže među evropskim avio-kompanijama u 2019. godine (57,2 g/km po putniku)

  OWizzAiru                                                                                          

  Wizz Air, najzelenija* evropska avio-kompanija sa najvećom stopom rasta, ima flotu od 134 aviona tipa Airbus A320 i A321. Tim posvećenih profesionalaca u oblasti vazduhoplovstva nudi kvalitetnu uslugu po niskim cenama karata, što Wizz Air čini omiljenim izborom preko 40 miliona putnika godišnje završno sa 31. martom 2020. Wizz Air je član Londonske berze pod oznakom WIZZ. Kompanija je nedavno ušla među deset najbezbednijih avio-kompanija na svetu po izboru airlineratings.com, jedine svetske rejting agencije u oblasti bezbednosti i proizvoda, i osvojila Nagradu za najbolju avio-kompaniju u 2020. godini koju dodeljuje ATW i koja predstavlja najviše priznanje i potvrdu izuzetnih rezultata na polju učinka, inovacija i kvaliteta usluga za jednu avio-kompaniju ili pojedinca.