“Ovde sam da kažem i zvanično. Povlačim se”: Pau Gasol objavio kraj igračke karijere

0

(Beta-AP) – Proslavljeni španski košarkaš Pau Gasol danas je i zvanično u Barseloni objavio kraj igračke karijere koja je trajala više od 20 godina.

Gasol je u avgustu najavio kraj reprezentativne karijere nakon što je Španija izgubila od Sjedinjenih Američkih Država u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju, što su bile njegove pete Igre.

“Ovde sam da vas obavestim da ću se povući iz profesionalne košarke. Bila je ovo teška odluka nakon toliko godina u košarci, ali to je odluka o kojoj sam dobro razmislio”, rekao je 41-godišnji Gasol.

Gasol je kraj igračke karijere saopštio na svečanom događaju u Barseloni kojem su pristustvovali njegovi bivši saigrači i članovi porodice, uključujući njegovu suprugu, ćerku i brata Marka.

Pau Gasol je osvojio dve NBA titule sa Los Anđeles lejkersima, 2009. i 2010. godine, i prosečno je beležio 17 poena i 9,2 skoka na 1.226 utakmica u regularnoj sezoni NBA lige. On je pored Lejkersa igrao još za Memfis, Čikago, San Antonio i Milvoki.

Bio je treći pik na draftu 2001. godine kada ga je izabrala Atlanta i odmah prosledila u Memfis.

Gasol je sa reprezentacijom Španije osvojio titulu prvaka sveta 2006. godine, kao i evropske titule 2009, 2011. i 2015. godine. Pomogao je Španiji da osvoji srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012, kao i bronzu na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.