Hrvatska i područja oko Petrinje, Siska, Gline su u prethodna dva dana pogođena zemljotresima različitih intizeteta, sa onim najvećim u toku jučerašnjeg dana. Hrvatski seizmolog sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Josip Stipčević je rekao da će se ovakvi zemljotresi ponavljati i da je zbog toga važno imati na umu da se u budućnosti grade stabilnije građevine, prenosi Večernji list.

Stipčević je govorio o neuobičajenoj situaciji da se nakon jakog zemljotresa u Petrinji dogodio još jači, ali je dodao da se, iako retko, takve pojave ipak događaju.

„Situacija je poprilično neuobičajena. Normalan tok događaja bi bio da posle najjačeg udara sledi niz slabijih zemljotresa. Međutim, u relativno retkim situacijama imamo ovaj slučaj da se dogode takozvani prethodni šokovi, koji mogu biti različitih jačina i onda dan, dva nakon njih sledi jak zemljotres kao što je i bio slučaj u Petrinji“, rekao je Stipčević i dodao da je sličan slučaj primećen u Kaliforniji.

On je uporedio jučerašnji zemljotres sa onim u Banjaluci iz 1969. godine.

„Banjaluka je odličan primer, veoma sličan niz događaja. Dogodilo se nekoliko jačih udara i ljudi su mislili da je to sve. Zatim je usledio jak udar koji je bio, čini mi se, jačine kao ovaj u Petrinji. Zatim je usledila velika devastacija Banjaluke“, rekao je Stipčević.

On je istakao da su se zemljotresi na ovom području bili česta pojava i ranije, ali ne ove jačine.

Takođe je napomenuo da je ovaj zemljotres bio mnogo jači od onog koji je u martu pogodio Zagreb.

„Zamislite kakvu bi štetu naneo ovakav zemljotres u centru Zagreba i okolini. To je jednostavno toliko razorno da je vrlo teško reći kako bi Zagreb izgledao nakon toga. Ono što mi znamo, ako se u Zagrebu već dogodio takav zemljotres, zasigurno će se opet dogoditi zemljotres iste ili približne magnitude u Zagrebu. Nažalost, ne znamo kada, ali sa sigurnošću možemo reći da će do toga doći“, rekao je Stipčević.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.