Novi Sad preporučio preduzećima nabavku vozila i mašina koje manje zagađuju

1
Foto Profimedia

Gradsko veće Grada Novog Sada donelo je Zaključak kojim se preporučuje svim javnim preduzećima i ustanovama čiji je grad osnivač da u postupku nabavke motornih vozila i radnih mašina prednost daju onima koja manje zagađuju životnu sredinu, odnosno onima koja koriste alternativna goriva i sa alternativnim pogonom, saopšteno je danas.

“Analizom rezultata praćenja kvaliteta vazduha i izvora zagađenja utvrđeno je da zagađenje vazduha najvećim delom potiče od saobraćaja. Shodno tome, kao jedna od mera za smanjenje zagađenja i poboljšanje kvaliteta vazduha, utvrđeno je podsticanje na upotrebu alternativnih pogonskih goriva”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je ta mera zasnovana na mnogobrojnim istraživanjima u svetu i u Srbiji, koja su pokazala da korišćenje prirodnog gasa ili komprimovanog prirodnog gasa (CNG), umesto dizela i benzina, predstavlja čistiju alternativu, s obzirom na značajno manju emisiju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i azotnih oksida i da se praktično ne produkuju čestice čađi pa se korišćenjem prirodnog gasa umesto benzina, emisija ugljen-dioksida smanjuje za više od 20 odsto.

“Nabavkom motornih vozila i radnih mašina koje manje zagađuju životnu sredinu, javna, javna komunalna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Novi Sad bi, pored doprinosa poboljšanju kvaliteta vazduha, pružili i primer dobre prakse i društveno odgovornog ponašanja privrednim i poslovnim subjektima koji deluju na teritoriji Grada Novog Sada”, piše u saopštenju.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ovakav vozni park kakav imamo je odraz vlasti koje su nas dovele do potpune bede i siromastva!

Comments are closed.