Ovaj film je naš kandidat za Oskara

0

Dugometražni film našeg reditelja Željka Mirkovića “Teslin narod” nedavno je dobio izuzetno priznanje, a govori o Srbima koji su svojim radom ostavili trag u američkoj istoriji.

Američka filmska akademija kvalifikovala je dokumentarac “Teslin narod” Željka Mirkovića za nagradu Oskar, u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, čime je ovo ostvarenje našeg reditelja i zvanično postalo kandidat za najprestižnije priznanje u oblasti filmske umetnosti, prenose Novosti.

“Teslin narod” je posle premijerne projekcije u Beogradu sa velikim uspehom prikazan u Njujorku, Los Anđelesu, Pitsburgu, Bostonu, Majamiju, Pertsonu i Nju Džersiju. Od jeseni kreće u dalju distribuciju i promociju po Americi, biće prikazan u Vašingtonu, Čikagu, Filadelfiji, San Francisku i drugim gradovima, a postoji veliko interesovanje da ovaj izuzetni dokumentarac vidi i publika u Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Mirkovićev film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost našeg naroda – od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina, Đorđa Šagića, iliti Džordža Fišera, čije se ime nalazi u Livingstonovoj knjizi “100 znamenitih Amerikanaca”, do današnjih velikana.

Film je urađen u koprodukciji “Optimistik filma” i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije, a podržali su ga Ministarstvo kulture Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić.